Monday, 10 February 2020

Cara Claim Travel Insurance untuk Flight Delay / Cancel

February 10, 2020 0

Image result for etiqa 360 travel


Hi semua apa khabar? Harini nak share dengan korang cara-cara I claim Travel Insurance dengan menggunakan ETIQA Travel Takaful untuk flight I yang kena delayed dan cancelled oleh Saudi Airlines dari Paris ke London baru-baru ni. Total yang berjaya di claim ialah RM 1900 untuk dua orang! 

Tapi sebelum tu, mesti korang akan tanya apa plan I ambil kan hihi.
So seperti sedia maklum, terdapat banyak jenis travel takaful yang disediakan oleh ETIQA. Pilihlah korang nak mana. Kalau nak ikut macam plan yang I ambil haritu, I ambik TripCare 360 Takaful.






Di dalam plan TripCare 360 Takaful pun ada subplans, iaitu silver, gold, dan platinum. Of course lagi mahal satu plan tu lagi banyak lah yang dia cover. Gitchewww. 


Berikut merupakan harga untuk setiap plan :

Image result for etiqa 360 travel



Ini pula apa yg di cover :



Ok, so apa je yang diperlukan untuk claim travel insurance ?

 1. Dapatkan surat dari Airlines                                                                                               

First thing first, pastikan korang dapat surat dari Airlines sebagai bahan bukti yang kukuh semasa dalam proses claim travel insurance. Korang boleh dapatkan dalam bentuk bersurat atau suruh di email. Berikut merupakan contoh saya punya :







Kalau boleh, lebih baik suruh dia print je depan mata kita. Sebab takut kalau email, maybe staff dia terlupa ke untuk email, well we never know.

 2. Inform Agent Travel Insurance / Travel Takaful selepas tiba di Malaysia             


Yes, as much as kita panic, takut dan pelbagai perasaan yg bercampur baur, pastikan untuk inform agent apabila kita sudah selamat sampai di Malaysia. Sebab apa? Sebab perbezaan masa. Kalau contoh kita di Paris masa tu malam, kat Malaysia masih awal pagi dan mungkin dia masih tidur lagi. Haha. So apabila dah sampai di Malaysia, barulah inform dia.







3. Whatsapp Etiqa Careline                                                                                                  

Walaupun agent boleh tolong uruskan semua, tapi tahu tak bahawa Etiqa ni dia ada careline yang korang boleh Whatsapp sendiri untuk proses claim yang lebih pantas dan efisyen! Boleh tekan link di bawah :


Ikut je steps dia, dan provide details seperti surat yang I cakap awal tadi tu dan last sekali tekan DONE!



4. Tunggu dan Enjoy!                                                                                                   

 

Haa, dalam masa 6 hari dah dapat claim! Okla, laju juga dia proses! Yang penting tak rumit dan tak menyusahkan. Totally recommended!

So sesiapa nak apply, boleh klik ni je :

Apply Etiqa Takaful Online Sekarang

Bagi yang tertanya, perlu ke ambil travel takaful / insurance? My answer would be, of course! Haa, at least dapatla juga RM 1900 untuk flight delay! Yeayyy! Kalau nak tahu lebih lanjut kenapa kena ada travel takaful / insurance, boleh baca post di bawah :

Kepentingan Travel Insurance & Takaful  

Haritu pon I ada claim dekat AirHelp juga. Boleh dapat sehingga 700 per person. So korang boleh try usha-usha la AirHelp ni apa. Boleh klik gambar di bawah :



Sunday, 24 November 2019

5 Tempat Best di London!

November 24, 2019 1

5 Benda Best Kat London

Ibu kota England ini sangat terkenal di serata dunia. Keindahan kotaraya London ini tidak dapat disangkal lagi kerana terdapat keunikannya yang tersendiri. Aku yakin kebanyakan kita mesti pernah ada keinginan nak jejak London walaupun hanya sekali seumur hidup. Namun, kekangan kewangan selalu menjadi halangan untuk kita tunaikan hasrat di hati. 
Kadang-kadang kalau macam ada saving lebih sikit tu, aku suka buka website Traveloka untuk usha manalah tahu ada tiket murah untuk ke London kan. Aku cuba find Cathay Pacific flights guna Traveloka untuk cari flights from Kuala Lumpur to London, cuba nasib lah katakan. Hahaha. Tetapi apakan daya setiap kali tu, mesti still tak cukup bajet. Tetapi jangan salah anggap pulak, kadang-kadang tiket Traveloka ni dah cukup murah dah just asyik tak lepas nak pergi tu sebab fikirkan kos-kos lain yang perlu ada untuk kat sana nanti. So, kenalah postpone lagi keinginan tu.
Kenapa aku suka sangat nak pergi London ni walaupun aku tahu kos sara hidupnya agak tinggi? Sebab yang utama mestilah banyak sangat tempat menarik yang kita boleh lawati kat sana. Dan aku juga tertarik dengan keunikan struktur bangunannya yang ada kelihatan klasik tetapi terjaga rapi. So, aku nak share lah sikit tempat-tempat yang aku rasa kalau sampai London, kita mesti pergi. Hopefully turn aku untuk travel ke situ nanti akan sampai cepat sikit. Hahaha

 The Big Ben 


Kalau tanya aku, The Big Ben ni dah macam simbol utama London. Ia merupakan menara jam yang terbesar di dunia. Kalau masuk kotaraya London kita memang akan nampak jelas menara ni gah berdiri seperti mercu tanda London. Fakta menarik yang aku sendiri baru tahu, Big Ben merupakan nickname kepada loceng besar yang terdapat di dalam jam tersebut bukanlah nama jam tu sendiri. Ia terletak di bangunan parlimen London. So, aku akan pastikan sampai London mesti kena ada satu gambar dekat sini sebagai tanda dah jejak London. 

 Tower Bridge 

Ini juga merupakan salah satu mercu tanda London. Di antara jambatan ini terdapat 2 tower yang boleh kita masuk untuk menikmati keindahan kotaraya London terutamanya di waktu malam. Ia terletak merentasi Sungai Thames dan berhampiran dengan Tower of London. Jangan pernah lepaskan peluang untuk bergambar di sini pada waktu malam sebagai tanda kenangan di sana.

Westminster Abbey

Ia boleh dikatakan antara gereja terbesar yang terdapat di London. Aku sangat suka dengan keunikan bangunannya, terutama di bahagian dalam gereja tersebut. Ia kelihatan sangat cantik dan gah di mata aku. Bagi aku rugilah kalau dah sampai sini, tak datang ke Westminster Abbey ni sebab banyak info menarik yang boleh kita dapat mengenai tempat ni.

 Thames River 

    Lagi satu mercu tanda atau trademark London yang kita tak boleh lepaskan peluang untuk pergi. Kalau kita sekadar pergi tengok sungai macam tu je mesti kita rasa bosankan? Yelah tengok air je kan. So, cadangan aku salah satu cara untuk melihat keindahan London adalah dengan menaiki cruise di Thames River ni. Sebab kita boleh menghayati keindahannya melalui satu perspektif yang berbeza. 

     London Eye 

    Surely, yang ni kalau dah ada kat London mesti pergi. Kalau dulu di Malaysia pernah ada Eye on Malaysia, London dah ada sebelum kita dan ia masih gah berdiri di situ. London Eye merupakan roda gergasi yang terletak berhampiran dengan Thames River. Kalau tadi kita dah tengok keindahan London dengan cruise, kita kena cuba untuk menghayatinya dengan London Eye pula. Disebabkan London Eye ni tinggi, jadi pemandangan yang dapat kita lihat tu lebih luas. Ia sangat berbeza dengan cruise tadi dan ia sangat cantik pada waktu malam.
    Sebenarnya banyak lagi tempat yang boleh kita pergi kalau bercuti di London. Namun begitu, tempat ini adalah tempat yang wajib untuk kita pergi tanpa miss. Dan kesemua tempat ini semuanya berdekatan antara satu sama lain. So, senang lah untuk kita kan. Aku harap sangat aku akan cepat sampai London, sebab sebenarnya banyak lagi tempat yang aku dah listkan untuk jadikan ia sebagai tempat wajib pergi nanti.

    Wednesday, 6 November 2019

    Cara Isikan Borang ke Luar Negara untuk Pegawai Kerajaan

    November 06, 2019 6


    Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

    Cuti hujung tahun ni nak ke mana? Ada plan nak keluar negara tak? Haaa kalau dah siap2 beli tiket, guru-guru atau pegawai kerajaan perlulah mengisi borang ke luar negara. Jadi di sini saya nak memberikan panduan step-by-step cara untuk mengisikan borang ke luar negara.



    1) Layari laman web www.myarrehlah.my


    2) Klik pada bahagian e-lampiran A


    3) Sila isi maklumat seperti yang dikehendaki dalam borang e-lampiran A


    4) Kemudian klik pada 'jana' setelah selesai melengkapkan borang e-lampiran A.


    5) Pop-up window Sebut harga Travel Insurans akan muncul

    --> Jika sebutharga travel insurans diperlukan, klik 'Beli Sekarang'. 
    --> Jika mempunyai travel insurans sendiri ATAU mahu cari yang lebih murah, klik 'cancel'.




    6) Klik muat turun dokumen e-lampiran A 

    7) Setelah itu, sistem akan menjana satu lampiran A yang mengandungi maklumat anda.


    8) "Save as" untuk simpan fail yang telah dijana. Fail yang dijana berbentuk PDF.


    9) Cetak borang e-lampiran A sebanyak tiga (3) salinan


    10) Setelah mencetak borang e-lampiran A, sila menandatangani di ruangan yang diperlukan ke dalam tiga-tiga cetakan (Perlu baca dan tanda tangan)


    Boleh hantar borang tersebut! Siappp! Yeayy. Tapi semasa menghantar, kena pastikan beberapa item cukup. Boleh check checklist di bawah :

    1. Borang e-lampiran A [tiga salinan berserta tanda tangan]
    2. Salinan passport [tiga salinan]
    3. Salinan IC [tiga salinan]
    4. Salinan insurans travel [tiga salinan]
    5. Salinan tiket penerbangan [tiga salinan]

    NOTA TAMBAHAN :

    1. Permohonan perlu dikemukakan untuk kelulusan tidak lewat 30 hari sebelum tarikh bertolak keluar negara.




    2. Setiap guru / pegawai kerajaan akan ditaja travel insurans oleh kerajaan hanya sekali setahun. Sekiranya keluar negara lebih dari satu kali, maka kita diwajibkan membeli travel insurans sendiri. WAJIB ADA, KALAU TAK ADA TAK AKAN DILULUSKAN BORANG TU.

    Kalau nak baca kepetingan Travel Insurans dan cara nak beli travel insurans, boleh klik sini :


    Haaaa, itu jeeee. Senang kan? Nampak je macam banyak tapi okay je laaa don't worry! Kalau dah biasa buat tak rasa susah pon. ;) Selamat bercuti semua orang!!


    Tuesday, 29 October 2019

    Oasia Suites KL : Penginapan Mewah tetapi MURAH di KL!

    October 29, 2019 0

    Hi semua, apa khabar? Baru-baru ini cuti Deepavali, jadi kami hanya bercuti-cuti di dalam Malaysia je. Tapi walau dalam Malaysia je, tetap best okay!! Malaysia Truly Asia!





    Okay memandangkan followers selalu bertanya "hotel ape kat KL yang best tapi murah ek?"

    Okay jadi harini I nak kongsikan dengan korang tentang satu hotel yang best gila di KL, yang dinamakan
    Oasia Suites Kuala Lumpur by Far East Hospitality

    5 SEBAB KENAPA ANDA PERLU STAY DI OASIA SUITES KL

    1. HARGA YANG MURAH DAN BERPATUTAN


    Harga hotel ini boleh didapati serendah RM 135 okay! Murah sangat sebab biliknya luas dan kelengkapannya juga lengkap! 

    Note : Harga berubah-ubah jadi boleh cek di website mereka untuk sebarang promosi.

    2. BILIK YANG LUAS, SELESA DAN LENGKAP MEMBUATKAN RASA JUST LIKE HOME 


    Apa yang I suka sangat dengan hotel ini ialah, walaupun dengan harga murah, tetapi bilik hotel ini sangat-sangat luas, ibarat satu studio apartment! Memang sangat berbaloi!



    Ada peti ais


    Ada dapur, dan pan ada disediakan sekiranya korang nak masak!


    Sudu garfu, chopsticks, gunting pun ada juga okayy!!


    Yang paling I suka ada washing machine tu. Dia siap bagi sabun laundry tauu! Best gilaaaa


    Ada ruangan makan


    Katil yang selesa




    Toilet yang luas dan ada separator untuk tandas dan bilik mandi


    Basic toiletries yang disediakan

    3. LOKASI HOTEL YANG DEKAT DENGAN PUSAT PELANCONGAN DI KUALA LUMPUR

    Selain itu, I juga suka gila hotel ni sebab jarak hotel ini dengan KLCC kurang dari 1 km (lebih kurang 800-900 meter)

    Jadi kami boleh berjalan kaki sahaja untuk ke :
    KLCC
    AQUARIA KLCC
    Menara Berkembar Petronas
    Pavillion
    Menara KL

    Yela, negara orang boleh je berjalan kaki jauh-jauh, so kat Malaysia pun of course boleh! Haha

    BTW, ada satu masa tu hujan lebat, jadi kami mendapatkan Grab, dan tambang Grab hanya RM 6 okayyy haha


    Berjalan-jalan di KLCC


    Cantiknya KLCC! LOVE ITTTTTT


    Bukti berjalan kaki. Hahahaha. Berjalan kaki mungkin akan mengambil masa 15-20 minit. Boleh la membakar sebiji dua biji karipap. Hahaha

     4. SWIMMING POOL YANG AWESOME 


    You gotta love the pool because it is sooooo nice! Mandi pool dengan view KL Tower okayyy!

    Swimming pool di buka dari 8 pagi sehingga 10 malam, so boleh la mandi waktu malam tuu!


    Cantik kannnnnnn???





    Kalau malas nak swimming, boleh la berbaring-baring di kerusi dalam air tuu. Haha

    5. HOSPITALITY YANG TERBAIK 

    Far East Hospitality has done a great job! The staff was friendly, the room is clean, the hotel itself is nice!

    Okay nak datang lagi! Thank you for the hospitality Oasia Suites KL by Far East Hospitality !!




    Sesiapa yang nak ke sini, boleh la hubungi :

    Oasia Suites KL by Far East Hospitality

    Alamat : Lorong P Ramlee, Kuala Lumpur, 50250 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

    atau layari laman web mereka untuk harga latest :


    SELAMAT BERCUTIIIII!!!