Monday, 5 November 2018

Review Hanamaru Udon, IOI City Mall, Putrajaya

November 05, 2018 2

Assalamualaikum dan hai semua!! Nak try makan makanan Jepun yang halal dan best? Jom baca review saya harini.


Pernah dengar tak restoran nama Hanamaru Udon? Kalau korang perasan, restoran ni dah semakin banyak, terutamanya in big shopping malls and one of it is IOI Putrajaya la..

Macam biasala, masalah negara dan isu paling besar ialah nak menjawab soalan "nak makan mana?" hahaha. Selalu lalu Hanamaru ni, tapi tak pernah masuk selama ni. Jadi jomlah kita try apa yang best kat siniii.



Ini menu dia. Macam-macam ada.. Nak nasi ada, nak mee pun ada. Nak ala carte ada, nak set pun ada. So kitorang decided to choose :

Salmon Steak Set A RM 23.90
Salman and Saba Kabayaki Set A  RM 23.70 
Saba Kabayaki Set C RM 25.60

Perbezaan Set A, B dan C ialah side dish dia.


Ini ialah interior dia. Biasa jela, takde la wow tapi okla.


Apa yang bagusnya tentang restoran ini ialah, dia menggunakan konsep "order dan bayar dulu baru makan". Bagus juga sistem ini sebab lebih sistematik dan makanan pun cepat siap. 

Jadi, untuk makan di restoran ini, korang kena beratur dulu untuk ambil order.




Lepas dah ambil order menu utama yang kita nak, kita boleh terus ke kaunter bayaran. Tapi sepanjang perjalanan, ada pelbagai jenis tempura, jadi kalau tergoda boleh la "add on" haha.


Tempura udang ada, tempura sotong ada, tempura cendawan enoki ada, macam-macam la ada!


Akhir sekali baru lah kaunter bayaran. So, by the time kita sampai di kaunter bayaran, makanan kita pun dah siap! Jadi kita cuma kena bayar jeee. Cepat kan?? Hahaha

Cuma ada satu kelemahan sistem ini. Kalau contoh kita beratur, dan orang depan kita baru nak tengok menu apa yang menarik untuk makan tu of course akan ambil masa yang lama untuk kita tunggu! Jadi, untuk memudahkan orang belakang kita, pastikan kita dah siap-siap fikir nak makan apa. Boleh tengok menu dia kat entrance dia tu je lagi senang! haha


After dah bayar, kita akan dapat cawan. Jadi bolehla isi nak air green tea sejuk atau panas. Yang bestnya, boleh refill banyak kali! 


Jadi ini lah contoh makanan yang saya order. Cantik jga presentation dia. Boleh la fengfeeling jepun sikit kannn hihi



Salmon dan saba. Sedap!


Ini goreng tempura dia. Sedap! Ranguppp!!

Overall, memang berpuas hati dengan restoran ni sebab servis dia memang laju gila. Yang paling I suka sebab tanda HALAL dia memang terpampang besar-besar di luar kedai, so in sha Allah, halalan toyyiban ye! Another thing that I like about this place is that kita boleh refill sendiri je air, tak perlu panggil2 waiter setiap kali nak refill.

Makanan dia sedap, tapi probably I should warn you, kalau sejenis suka makan pedas, rasanya tak sesuai la kot makan kat sini, sebab rasa dia mild je (tak pedas langsung). 

Sekian review yang super super simple by me. Sesiapa nak datang sini, boleh la ke IOI City Mall Putrajaya, Ground Floor.

Lot LG-46, City,
Putrajaya, Ioi Resort, 
62502 Kuala Lumpur

Opening hours : 10 AM - 10 PM

Boleh baca another restaurant review by me di IOI Putrajaya:

Review K Fry Urban Kitchen IOI Putrajaya



Wednesday, 31 October 2018

Review Afdlin's Shell syiok by Comeday Planet, Metro Point Kajang

October 31, 2018 1


Assalamualaikum dan hai semuaaaa.

Baru-baru ni dae and geng ada singgah makan di restoran 
Afdlin's Shell Shiok by Comedy Planet yang terletak di Metro Point Kajang. So saje la nak kongsikan pengalaman makan di sini.



Memang banyak gambar Afdlin Shauki. Haha Tapi konsep yang cuba dibawa tu quite menarik dan unik juga!



Di luar restoran ini memang dah terpampang menu yang ada. 



Kebiasaannya orang datang ke sini ialah untuk mencuba Shell Out. 
Quite surprised to see shell out dihidangkan di waktu tengahari. Kebiasaannya konsep begini bermula petang hingga ke malam. Whatever it is, I like the concept! Sesuai untuk orang yang suka benda baru macam I ni hahaha


Ada banyak jenis combo yang korang boleh cuba, depending on your budget and how many people are joining.



Ada juga combo untuk birthday! Kalau haritu ialah hari jadi korang, boleh bawa minimum 4 orang ke sini dan birthday boy/girl boleh dapat makan & minum free yalls. Rugi tak celebrate sini haritu!! hahaha


I like the interior. Cute!!


And again muka Afdlin Shauki is everywhere! hahaha. Jangan sampai terbawa-bawa dalam tidur ada muka Afdlin pulak yeee hihi.



Since kami cuma bertiga, jadi kami pun order kombo B untuk 2 orang. Cuma tambah 1 nasi dan 1 air jela untuk orang yang  ketiga tu. Ada dua pilihan, original dan spicy. So of course pilih spicy.



Service dia agak cepat la. Baru je order tuptup dah dapat air.




Then berapa minit kemudian dah dapat dah shell out nye. Pantas dan efisyen!! Yela sebab dia mesti dah siap semua je kan. Tinggal nak kaup dan serve je haha


Serving dia quite banyak. Even ambil untuk 2 orang, tapi memang banyak, so sesuai la untuk di makan bertiga atau berempat. Rasa pun sedap tapi pedas bak hangggggg.

Overall, I am quite pleased with this restaurant. Service cepat, interior cantik, harga pun okay, reasonable.

Kalau korang tak berminat dengan shell out, ada juga menu lain macam nasi goreng dan lain-lain. Boleh usha menu dia kat bawah ni :

MENU SHELL SYIOK

*SCROLL DOWN TO SEE MORE*

















So, pada those yang nak ke sini, boleh la ke :

G09 & G37
Afdlin's Shell syiok by Comeday Planet, 
Metro Point Kajang

Opening hours :
Daily 10 AM till 10 PM


Tuesday, 30 October 2018

2D 1N in Cameron Highland

October 30, 2018 5


Assalamualaikum dan hai semua. 

Ada plan nak pergi ke Cameron Highland? Haa, harini nak cerita la yang baru-baru ni dae pergi ke Cameron Highland. Tak lama pun, sekejap je. Pergi Sabtu, balik Ahad.

Sabtu tu bertolak pukul 8.30 pagi dari KL.


Perjalanan mengambil lebih kurang 3 jam setengah dari KL. 
Masuk exit Tapah. Jadi tibanya dalam pukul 12 tengahari. Bila dah sampai tu terus dah rasa lapar. Jadi kami pun cari la kedai-kedai menarik untuk dicuba.


Kami pun try restoran Abang Strawberry yang terletak di Kampung Taman Sedia. Kat sini memang ramai sangat orang. Mungkin kerana terdapat banyak Homestay di kawasan ini.


Masa masuk tu, terpesona dengan kecantikan restoran ini! 



200 seeds cafe ni pun terletak dalam Abang Strawberry. Mungkin saje kot bagi fengfeeling cafe gitteew.



Dalam restoran ni pun ada kebun strawberry!

Okay okay, enough. Since dah lapar sangat, maka kami pun order la makanan. Kat sini konsep dia bayar dulu, baru makan. Sepatutnya order tulis dalam kertas kecik kat meja kita tu baru bagi kat kaunter, tapi masalahnya ramai pula baru nak order kat kaunter. Maka ia menyebabkan beratur panjangggg.

Menu special di Abang Strawberry ialah Nasi Lemak Strawberry dan Strawberry Split. So ape lagi, mesti la nak cuba!


Walaupun order di kaunter mungkin mengambil masa yang lama, tapi servis dia memang betul-betul cepat! Baru je order, dalam 5 minit dan sampai makanan! Thumbs up!



Nasi Lemak Strawberry RM 9.90



Rupa dia menarik la juga, something new. Tapi tulah, to be honest, rasa dia biasa je. Takde WOW factor, takde rasa lemak, tak rasa macam nasi lemak pun haha. Tapi dah lapau jadi makan jerrr.

Strawberry Split RM 9.90


Ni pun biasa-biasa je. Jadi datang makan sini untuk bergambar jela ye, sebab rasa dia memang biasa jeeee! Hihi.

Ohh tapi Mee Kari dia sedap. So boleh order yang tu.



Lepas dah makan, kitorang pun jalan-jalan ambil udara sejuk Cameron yang tak sesejuk dulu. Sepanjang kawasan ni, ada banyak kebun strawberry. So saje la masuk dalam salah sebuah kebun strawberry.

Nak masuk kena bagi deposit RM 10, lepas dah petik strawberry, kalau 100g kira dia tolak jela RM 10 tu.




Jadi mohle kita bergambo bebanyak. hahaha





Strawberry picking with my husband.


Tak banyak dapat tapi happy! hahaha


Lepas dah petik tu, bila timbang, dalam 90gram camtu kot, pastu abang kedai tu pon tampai strawberry bagi ngam 100 gram (in fact lebih dia bagi). 

Jadi kami pulang dengan kegembiraan walaupun tahu strawberry dia mesti masam! hahaha.

Untuk korang yang nak ke Cameron Highlands, dae cadang korang stay di apartment Zetter Suites, Brinchang. Harga boleh check di :







Sebab memang sangat sangat cantik! Apa yang lagi best ialah, bawah apartment Zetter Suites ni je boleh terus pergi pasar malam! Tak payah susah-susah cari parking dah. Jalan kaki je. hahaha


Best pasar malam ni. Macam-macam ada.


Pokok kenit-kenit yang cute ada.


Makanan yang pelbagai pun ada. Fengfeeling Korea tau banyak street food! haha






Sedappp. Makan panas-panas tu. nyummmm

That night tak buat apa sangat sebab letih. The next morning, of course kalau dah sampai Cameron tu mesti nak pergi ke ladang teh dia kan? haa so kami pun ke ladang Cameron Valley Tea House (Bharat)




Kat sini ada cafe, but of course, harga dia overpriced yalls. 


Whatever it is, mesti la nak bergambar. Hahaha 
Untuk pengetahuan korang, nak masuk ke ladang teh tu sekarang kena bayar ye. RM 2 per person. Kalau dulu free kan. Sekarang no more. 


So kalau taknak bayar, korang ambil gambar jela kat kafe ni. Cantik juga pemandangan dia

Tapi alang-alang dah sampai, masuk jela. hihi


View bila dah masuk. Niceee


Nampak tak ada wristband hijau kat tangan tu? Haa, kalau dah bayar RM 2, kita kena pakai benda tu, baru lah boleh masuk. Macam nak masuk theme park tuu. Haha


Posing separa baring kat pokok-pokok teh tu. hehe



Cantik sangat! Love the view!!

Rahul dan Anjoli.

Maka, itu jela trip kami. Memang sekejap sangatt. Hahaha. Pergi untuk cuci mata. Itu pon tak sempat nak pergi Lavender farm, MARDI dan lain-lain. Next time nak pergi lagiiiiiii.

Till then, byeeeee