Monday, 7 December 2020

Review Taaras Beach Resort & Spa

December 07, 2020 1


Assalamualaikum dan hi guys!!

Cuti kali ni, kita akan ke Pulau Redang! Siapa je yang tak tahu Pulau Redang kan? Pulau Redang, turut dikenali sebagai 'Paradise Island of Malaysia'  ataupun pulau syurga di Malaysia, merupakan antara pulau yang tercantik di Malaysia, dek kerana air lautnya yang jernih dan sesuai untuk aktiviti snorkeling dan diving. 



Di Pulau Redang, saya dan husband akan menginap di Hotel Taaras Beach Resort and Spa, iaitu sebuah hotel mewah yang terkenal di Pulau Redang dan sering menjadi pilihan artis-artis serta pengunjung luar negara untuk menginap di sini.

Sebelum kita ulas lebih lanjut review di Taaras Beach Resort, eloklah sekiranya saya share beberapa tips penting untuk ke Pulau Redang terlebih dahulu :

Waktu Terbaik untuk ke Pulau Redang :
  • Waktu terbaik untuk ke Pulau Redang ialah pada March - Oktober. 
  • Pada November - Februari, kebanyakan resort akan tutup kerana musim tengkujuh. Feri juga limited kerana laut sedang bergelora. Tetapi jangan risau sebab Taaras Beach Resort ada boat dan flight yang tersendiri, so diorang buka sepanjang tahun.

Cara untuk ke Pulau Redang :

1. Memandu dari KL 
2. Menaiki Bas dari KL
3. Naik direct flight dari Subang Airport 

Untuk option (1) dan (2), korang perlu ke Kuala Terengganu terlebih dahulu, dan perjalanan dari Kuala Lumpur untuk ke Kuala Terengganu mengambil masa lebih kurang 5 ke 6 jam (bergantung kepada kadar trafik).

Dari Kuala Terengganu pula, korang perlu menaiki feri / speedboat untuk ke Pulau Redang. 

1. Ferry dari Jeti Syahbandar Terengganu

>Harga RM 55 seorang
>Jeti Syahbandar terletak betul-betul di dalam Kuala Terengganu
>Feri boleh memuatkan 260 orang dalam satu-satu masa
>Perjalanan mengambil masa 2 jam dari Jeti Syahbandar ke Jeti Redang

2. Naik Speedboat dari Jeti Merang Terengganu

>Harga RM 55 seorang
>Jeti Merang terletak 30 minit dari Kuala Terengganu
>Speedboat boleh memuatkan 20 orang dalam satu-satu masa
>Perjalanan mengambil masa 30 minit dari Jeti Merang ke Jeti Redang


Harga untuk ferry dan speedboat sama, RM 55 one way. Yang bezanya feri ambik masa 2 jam perjalanan, speedboat pula ambik masa 30 minit perjalanan. Lebih baik ambik speedboat kan. Jimat masa. Kami ambil speedboat. Saje nak try. Hihi


Untuk option (3), iaitu naik direct flight dari Subang Airport, khas untuk pengunjung The Taaras Beach & Spa Resort, korang ada pilihan yang lebih selesa iaitu dengan menaiki kapal terbang dari Subang terus ke Redang. Mereka pun sedang mengadakan promosi FLIGHT PERCUMA ke Pulau Redang, boleh baca info selanjutnya di : 

https://www.thetaaras.com/fly-me-away


Jeti Redang ke Hotel Taaras Beach Resort

Untuk pengetahuan korang, kalau dari jeti Redang untuk ke hotel-hotel lain, kebiasaannya mereka perlu membayar RM 10 untuk menaiki shuttle bas bagi menghantar ke resort masing-masing.




Tetapi istimewanya Taaras Beach Resort, dia siap ada provide shuttle bus Taaras Beach Resort sendiri untuk siap sedia menunggu kedatangan korang tau. Haaa special kan.


 Serba Sedikit Tentang Taaras Beach Resort 

Terletak di utara Pulau Redang dengan pantai private yang menghadap ke Laut China Selatan, Taaras Beach & Spa Resort menyediakan semua kelengkapan yang anda perlukan untuk percutian pantai yang santai dan romantis. Dari bilik yang besar dan selesa hingga ke spa di mana korang boleh memanjakan diri dengan urutan memanjakan, sesuai untuk mereka yang ingin menenangkan fikiran, badan, dan jiwa. Sesiapa sahaja pastinya tidak akan mahu meninggalkan tempat ini sebaik sahaja melangkahkan kaki ke sini.


Disebabkan Hotel Taaras Beach Resort ni terlalu besar, maka, penginap akan mendapat peta. Jadi korang boleh la rujuk pada peta tu untuk ke mana-mana. Disebabkan hotel ini juga besar, jadi korang digalakkan untuk menggunakan khidmat buggy. Korang boleh tunggu buggy di hadapan lobby.


Jenis-jenis Bilik yang terdapat di Taaras Beach Resort : 
*Sila klik pada nama untuk info selanjutnya

  • Room size is 46sqm and has a private balcony
Cliff Bay Twin 
  • Room Size is 46sqm and a private balcony
Garden Suite 
  • Room size is 70sqm, has a one-bedroom suite with separate living room
Cliff Bay Suite 
  • Suite size is 92sqm, has a one-bedroom suite with separate living room, has a separate bathtub overlooking greenery and a private balcony 
Cliff Premier Suite 
  • Suite size is 100sqm and each room of this suite has a private balcony and spacious living, dining and rest areas
Ocean Front Suite 
  • Suite size is 80sqm, has a separate living room and its location is absolutely breathtaking and a private verandah 
Ocean Front Master Suite 
  • Suite size is 140sqm and has separate lounge and dining areas as well as private butler pantry and fridge full of delicious snacks
The Taaras Villa
  • The villa size is over 1440sqm and it is a wonderful solution especially for long term stays, the private infinity swimming pool is a dream come true as well as well as home gym and personal butler and Chef service.
  • Disebabkan kami menginap di Cliff Bay Suite, jadi I akan ceritakan segalanya tentang bilik kami ye. Hihi

 CLIFF BAY SUITE 

Setibanya di bilik kami, I was truly amazed sebab memang sangat-sangat luas dan cantik, memang sama seperti dalam gambar! Sila scroll ke bawah untuk melihat gambaran penuh bilik ini.








Apa yang paling I suka dengan bilik ni ialah ada bath tub yang menghadap laut, memang sangat-sangat cantik! Boleh lah mandi sambil menikmati keindahan ciptaan Tuhan kan? Sangat menenangkan. 



Seriously korang perlu try. Selain tu, antara features lain yang terdapat di bilik ini ialah :

FEATURES

  • Room size 92 m²
  • One-bedroom suite with separate living room
  • King-size bed
  • Private balcony overlooking greenery or ocean
  • Parquet floor tiles throughout the room
  • Air-conditioning and ceiling fan
  • Marble floor bathroom with rain shower cubicle
  • Separate bathtub overlooking greenery
  • Interconnecting room available



Kemudahan yang terdapat di Taaras Beach Resort : 

This hotel ada keunikannya yang sendiri, dan satu-satunya hotel yg paling exclusive di Pulau Redang! Facilities dia pun best gilaaa, haaa you nak ape, just name it, semua ada!

✅ Private beach


Yang bestnya kat Taaras Beach Resort sebab dia ada pantai persendirian yang sangat cantik!! Pastu banyak juga port untuk bergambar yang cantik-cantik! Jangan lupa bawak baju untuk ootd yang cantik! Air dia pun seriously jernih, jadi boleh nampak ikan berenang. BESTTT SANGATT!

Private jetty

Di Taaras pun ada jetinya yang tersendiri. Jangan salah faham ye, ni bukan jeti utama kalau kita dari Terengganu tu, tapi ni ialah jeti yang khas untuk guest Taaras sekiranya ada join activity air seperti snorkelling, kayaking, island hopping dan lain-lain. 


✅ Transparent kayak



Kalau korang nak experience transparent kayak yang viral tu, korang boleh cubanya di Taaras Beach Resort tau, sebab ada disediakan!!


 Floating Badminton Court 


Haa korang pernah ke experience main badminton dekat atas air laut? Kalau belum, korang boleh try experience di Taaras Beach Resort. Unik!!

Turtle lab


Dibuka pada tahun 2018, dan di sini terdapat semua maklumat tentang penyu di sini, very informative!

✅ Recreational Centre 






Kat sini ada macam-macam game yang korang boleh main for free, antaranya ialah snooker, ping pong, mah jong dan macam-macam lagi!

✅ Free shuttle bus pickup and drop off to Redang jetty
✅ Swimming pool
✅ Gymnasium
✅ Karaoke Room
✅ Jojo's Playroom, anak-anak boleh enjoy sepuas-puasnya di sini
✅ Direct Flight Subang - Redang
✅ dan paling penting, semua tempat di Taaras Beach Resort ialah Instagrammable!!!


 PROMOSI 

Fuhh mesti rasa tak sabar nak pergi kan? Tapi bila tengok harga macam mahal sangat pula kan. Jangan risau sebab dorang tengah buat promosi tau sekarangg!! Boleh klik setiap gambar untuk tengok promosi terkini :




Best kannnn? Apa tunggu lagi, dah boleh rentas negeri kan? Jommmmmm kita bercutiiii

Thursday, 3 September 2020

Review Four Points by Sheraton KL Chinatown

September 03, 2020 2

 


Heyyy guyss! 

Korang pernah tak tertanya, hotel apa yang best di Kuala Lumpur ye? Untuk orang yang tinggal berjauhan dari KL, sudah pastinya ingin mencuba menginap di hotel yang menarik serta harga yang berpatutan kan? Malah, ada juga warga KL yang ingin ber'staycation' berdekatan. Tapi apakah hotel yang boleh menepati semua kriteria ini??


Say no more, introducing to you guys Four Points by Sheraton yang terletak di Chinatown, Kuala Lumpur! 


SERBA SEDIKIT TENTANG FOUR POINTS BY SHERATON KUALA LUMPUR : 

Kalau nak tahu,  hotel ini adalah hotel yang ketiga oleh Four Points by Sheraton di Malaysia, dan juga merupakan yang pertama di Kuala Lumpur! 



Apabila melangkah masuk, pastinya korang akan terpesona dengan konsep dan designnya yang menggabungkan elemen trasional serta moden bagi mencerminkan tradisi dan budaya yang terdapat di Chinatown! 

Designnya diinspirasikan oleh kisah imigran Cina yang ke Tanah Melayu bagi melombong bijih timah,  dan ini dapat dilihat menerusi seni bina yang diterapkan di dalam hotel ini seperti dinding batu bata, warna kehijauan yang melambangkan batu jade, serta besi-besi yang turut dapat dilihat yang melambangkan hasil melombong bijih timah. Memang sangat cantikkkkk! 




BILIK DI FOUR POINTS BY SHERATON KUALA LUMPUR : 


Hotel ini mempunyai sebanyak 318 bilik, 18 suite dan 76 bilik bersambung yang luas, sesuai untuk mereka yang mahukan keselesaan ataupun yang mempunyai keluarga yang besar. Setiap bilik dilengkapi dengan kemudahan / necessities, mempunyai reka bentuk yang konteporari, dan istimewanya, setiap bilik disajikan dengan pemandangan bandar yang amat menakjubkan.




Cantik kannn pemandangan dari bilik kami!!



Di dalam bilik juga, para tetamu dapat melihat karya seni oleh seniman Malaysia Loka Made yang menghiasi dinding di setiap bilik. Turut terdapat ialah TV 49 inci, wifi laju dan katil yang super duper comfortable by Sheraton Comfort Bed, pastinya para tetamu akan menikmati tidur yang lena!

Apa yang lagi best ialah, harganya pun sangat sangat berpatutan tauuu!! 


Harga bilik adalah serendah RM 144 tau! 

Selain itu, di hotel ini juga terdapat 7 jenis bilik lain iaitu Deluxe Twin Room, Deluxe King Room, Premium Twin Room, Premium Downtown Twin Room, Premier King Room, Premier Downtown King Room,  dan Premier Suite. Jadi korang bolehlah pilih mengikut keselesaan dan kesesuaian korang.


Terdapat pelbagai kemudahan yang korang boleh enjoy di Four Points by Sheraton dan antaranya ialah swimming pool dengan view bandaraya Kuala Lumpur yang sangat menakjubkan! 


Antara bangunan ikonik yang korang boleh lihat dari bilik korang dan juga swimming pool ialah Menara KL, Petronas Twin Towers, Menara Merdeka yang bakal menjadi bangunan tertinggi di Malaysia dan TRX!





Haaa, tengok, Barbie pun tidak melepaskan peluang untuk bersantai di tepi pantai. Gitchewwwwww


TEMPAT MENARIK SEKITAR FOUR POINTS BY SHERATON KUALA LUMPUR : 

Kalau kita staycation, mestilah ada beberapa faktor yang kita akan consider  : 

"Apa je yang boleh kita buat berdekatan dengan hotel ni?" 
"Apa tempat menarik berhampiran hotel ini?"
"Apa tempat menarik boleh kita explore di KL ni?"

Haaa, korang tak perlu runsing, sebab hotel Four Points by Sheraton dah siap sediakan peta / map untuk korang explore apa yang berdekatan, dan korang boleh BERJALAN KAKI je tau!!

Apa yang lagi bestnya ialah, korang juga boleh join pertandingan yang dibuat oleh pihak hotel which is EXPLORE AND WIN. Haaaa bukan senang tau untuk hotel organise pertandingan senang macamni. Korang hanya perlu explore ke 5 tempat yang terdapat dalam peta, bergambar, dan post dalam sosial media di samping tag mereka. Haaaa bestkan!


So ni antara tempat menarik di sekitar Chinatown, Kuala Lumpur yang I dah pergi dan explore dengan hanya berjalan kaki sahaja mengikut peta yang disediakan. Sangat mudah!! So korang boleh la join the club. Gitchewwww


 1) Petaling Street 

Kalau korang food hunter, korang boleh try pergi ke Petaling Street. Bukan sahaja ada macam-macam makanan, tapi pelbagai barang turut dijual, antaranya ialah bag, baju, peralatan elektronik dan lain-lain.




Credit  to Vision KL for this picture. Stunning! 

2) Kwai Chai Hong


Teringin nak tengok Penang Street Art tapi tak nak pergi jauh2? Say no more, kt KL pon ada tauuuu! 


Memang cantik, dan banyak street arts kat sini, tapi I taknak expose all sebab it's your job to find out hahaha


3) Kasturi Walk dan Central Market 


Nak tengok barang-barang seperti pinggan mangkuk cecantik dan hasil seni Malaysia boleh datang sini, macam macam adaa. Selain itu, macam-macam hasil seni pun ada! Seronokkkk! 


4) River of Life & Masjid Jamek


Korang pernah tak tengok masjid yang situated perfectly in a triangular piece of land? Haaa, itulah keistimewaan Masjid Jamek, antara masjid yang tertua di Malaysia, and interestingly, dia overlooking dua sungai tau, Sungai Klang dan Sungai Gombak.  On the way there korang akan lalu at the River of Life and boleh tengok mural cantik-cantik! 


5) Sri Maha Mariamman Temple 


Tadi kita bercakap pasal masjid tertua di KL kan, haaa tahukah korang, di Chinatown juga terdapat temple tertua di Kuala Lumpur? Nama temple ini ialah Sri Maha Mariamman Temple, dan telah dibina pada tahun 1873! Menarik kan!


6) REXKL 


REXKL dahulunya dikenali sebagai sebuah panggung wayang yg sangat ikonik suatu ketika dahulu, namun kini, telah diubah suai dan dimodenkan untuk dijadikan sebagai pusat kesenian dan kebudayaan! Sekiranya korang berminat untuk menonton persembahan kebudayaan, boleh lah datang ke sini! 

Sebenarnya ada banyaaakkkk lagi, tapi kalau cerita semua tak surprise la kan. So better korang explore sendiri, baru la syok!! TAPI, kalau korang malas nak explore sendiri, don't worry sebab hotel juga ada provide free 2 hour guided walking tour. Haa so ikut je tour guide dan dia yang akan bawa ke semua hidden gem like in the map!


Selain itu, kat sini ada MRT dan station bus tau, jadi kalau korang nak melangkah jauh sikit, macam nak pergi IKEA Cheras ke, nak pergi Suria KLCC ke, boleh la naik pengangkutan awam yang berhampiran. Surprisingly kan, I ternampak yang Rapid KL tu ada sediakan bas percuma. I was like wowwwww!



MAKAN-MAKAN DI FOUR POINTS BY SHERATON KUALA LUMPUR : 


Seperti yang korang sedia maklum, di Chinatown memang terdapat macam-macam tempat menarik untuk food hunt, tetapi, sekiranya korang cuma nak enjoy makan-makan di hotel, jangan risau, di Four Points by Sheraton Kuala Lumpur pun korang boleh menikmati breakfast dan dinner dengan harga yang berpatutan!


QUAN'S KITCHEN


 Quan's Kitchen yang terletak di dalam hotel Four Points by Sheraton ni sangatlah instagram worthy tau! Di setiap pelosok restoran ini pastinya tidak menghampakan bagi penggemar fotografi! Bak kata orang "sambil menyelam, sambil minum air", so korang boleh makan dan berfotografi dalam masa yang sama tau!





MAKAN MALAM DI QUAN'S KITCHEN :

Harga untuk makan malamnya juga berpatutan. Berikut merupakan menu makan malam yang disediakan di Quan's Kitchen. 



Setiap makanan yang di-order mempunyai side dish yang tersendiri. Tetapi apa yang menariknya ialah, korang boleh customise your own side dish tau! Boleh pilih je dari menu tersebut yang mana pilihan hati korang! Best kan??

Pastinya korang akan tanya, so menu apa je yang recommended? Haa, berikut merupakan antara signature dish yang kami dah try. I list kan dulu ye ke semua signature dish yang ada.

DRY LAKSA NOODLES


PAN SEARED SALMON


GRILLED AYAM PERCHIK


PENNE PASTA MUSHROOM RAGOUT


Dan katanya SEABASS pun antara signature tapi malangnya dah habis :(


So far menu favourite I ialah Pan Seared Salmon, sebab I peminat Salmon, tetapi yang lain pun tidak kurang hebatnya tauu!


Semua signature dish kami try tau! Dah la makan berdua je! Hahahaha

BREAKFAST DI QUAN'S KITCHEN :




Breakfast spread di Four Points by Sheraton pun best juga! Buffet dia macam-macam ada tau! So korang boleh la makan sampai kenyang! Haha Yang paling I suka sebab ada dimsum. Sedapnyaaaaaaa!!! 


Memandangkan sekarang tengah PKP, jadi pihak hotel telah mengambil langkah berjaga-jaga iaitu mereka yang akan mencedokkan makanan. Bila begini cam agak segan jugak nak tambah banyak-banyak kali sebab kesian kat staff asyik nak kena mencedok je makanan kita, haha tapi takpela, demi kemaslahatan ummah, gitcheeewwwww... Haha


OVERALL REVIEW :

Macam biasa, of course I akan share kan pros and cons untuk hotel ini. Overall, memang best hotel ni. 

PROS :

- Terletak betul-betul dalam bandaraya Kuala Lumpur
- Banyak tempat menarik yang boleh kita explore berdekatan dengan hotel
- Terdapat MRT dan bus station berdekatan, so boleh lah pergi jalan-jalan ke tempat lain juga!
- Walaupun terletak di dalam KL, tapi ada banyak parking, jangan risau
- Harga berpatutan, serendah RM 144 je yallz
- Memang sangat cantik dan moden
- Ada free guided tour untuk pusing area Chinatown
- Staff friendly
- View dari bilik dan hotel superb! 
- Bilik luas, sesuai untuk keluarga

CONS :

Probably the food boleh improvise, but other than that, it's good!!

Therefore, overall, this hotel is definitely a great place to stay, totally recommended!

For more info 

Boleh ke website mereka iaitu : Four Points by Sheraton

Address : 2, Jalan Balai Polis, City Centre, 50000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Tel :  03 20357333