Tuesday, 13 August 2019

Glamping di Lost World of Tambun

August 13, 2019 1

Hi semua, assalamualaikum dan salam sejahtera.

Siapa di sini pernah dengar perkataan 'glamping'? Untuk pengetahuan anda, glamping bermaksud glamorous camping" iaitu camping secara mewah dan eksklusif.  Wahhh, menarik bukan? So jom kita baca lebih lanjut mengenai glamping ini.


Baru-baru ini I berkesempatan untuk mencuba glamping di salah sebuah taman tema terkemuka di Malaysia iaitu di Lost World of Tambun. Menariknya, tema yang ingin disampaikan ialah "A Five Billion Star Experience"! Jadi sudah pastinya mereka berhasrat untuk anda mencuba menginap di bawah bintang-bintang malam yang berkelipan. 

Selepas mencubanya sendiri, I dapat konklusikan sebab-sebab kenapa anda perlu mencuba Glamping di Lost World of Tambun! 


18 sebab kenapa anda perlu cuba Glamping di Lost World of Tambun :

1. SATU-SATUNYA DI MALAYSIA YANG MEMBERI PELUANG UNTUK MENGINAP DI TAMAN TEMA!

The first thing masa I sampai sini, I was like super excited sebab WOW kita tidur di dalam theme park! Bukan bishe-bishe ni! Korang pernah tak teringin nak tahu macamana agaknya taman tema pada waktu malam? Haa ini lah masanya untuk korang cuba tidur di taman tema. It is truly a life time experience!


2.SATU-SATUNYA DI MALAYSIA YANG MEMBENARKAN AKSES KE TAMAN TEMA SEHINGGA LARUT MALAM



3. AKSES MASUK KE THEME PARK SELAMA DUA HARI

Apa yang lagi best, sebagai guest glamping, anda berpeluang untuk masuk ke theme park selama dua hari, iaitu pada hari anda check in sehingga hari anda check out!

Walaupun masa check in mereka adalah pada pukul 2 petang, tetapi anda berpeluang untuk masuk ke taman tema seawal taman tema ini dibuka iaitu pada pukul 11 pagi! Anda juga boleh berada di taman tema ini sehingga taman tema ini ditutup pada hari anda check out. Best kannnn? Jadi korang boleh enjoy taman tema Lost World of Tambun sepuas-puasnya! Antara tarikan di The Lost World of Tambun ialah :

> Lost World Adventure Park (Glamping Zone)
> Lost World Water Park
> Lost World Hotsprings & Spa
> Lost World Amusement Park
> Lost World Tiger Valley
> Lost World Tin Valley
> Lost World Petting Zoo

Apa yang lebih menarik, sebagai guest glamping, korang boleh keluar masuk dari Lost World of Tambun pada bila-bila masa sahaja untuk keluar explore Ipoh, ataupun food hunt di Ipoh. Tiada masalah!


4. HARGA YANG SANGAT BERBALOI


Additional Pax Package Inclusive Of:

Hotel amenities.
Breakfast at Garden Terrace.
Theme Park Entrance for 2 days.


Jadi selepas membuat pengiraan, kami mendapati bahawa pakej yang ditawarkan sangat-sangat berbaloi! Yela cuba bayangkan, tiket taman tema untuk satu hari je pun sudah berharga RM 85 bagi yang mempunyai MYKAD manakala RM 117 tanpa MYKAD.

Jadi berikut merupakan pengiraan saya untuk yang mempunya MYKAD : 

Harga tiket taman tema untuk seorang :
RM 85 X 2 hari = RM 170 

Harga taman tema untuk dua orang :
RM 170 X 2 orang = RM 340

RM 618 (pakej untuk dua orang) - RM 340 (harga tiket dua orang) 
= RM 278 untuk experience glamping yang terdiri daripada :
- Khemah 1 King Bed
- Breakfast

Jadi seorang lebih kurang RM 139 sahaja untuk mencuba pengalaman ini!


5. BERPELUANG UNTUK MERASAI PENGALAMAN SEBENAR GLAMPING


Sebagai yang korang sedia maklum, glamping bermaksud glamorous camping, dan Lost World of Tambun telah berjaya menyampaikan maksud sebenar glamping! Memang menyelesakan, dan ekslusif kerana toiletries, towel semua disediakan! 




Selain itu, oleh kerana terdapat tilam yang empuk, maka korang dapat tidur dengan lena!

6. RUANG YANG BESAR DAN SELESA


Ini merupakan contoh king bed




7. TIADA NYAMUK YANG MENGGANGGU MALAM ANDA! 

For someone who is allergic to mosquitoes ( is there any words for it? haha), okay sebenarnya dari kecik, nyamuk memang suka betul kat I! Mesti banyak je nyamuk akan gigit I, padahal orang lain tak kena gigit seteruk I pon, so that's why I cakap I allergic nyamuk sebab I can sense nyamuk really quickly! Hahaha

So of course, I was expecting the same la, confirm ni kena gigit nyamuk. But to my delightful surprise, there was none! Tak kena gigit langsung! AND I PON TAK BAWAK MOSQUITO REPELLENT AT ALL! TWO THUMBS UP!!!


8. SUASANA MALAM YANG INDAH


Apa yang bestnya ialah di waktu malam memang cantik! Dihiasi dengan lampu fairy lights, kedudukan khemah bersebelahan tasik, memang sangat indah dan menenangkan!








9. TIDAK TERIKAT DENGAN PAKEJ 


Selain itu, I memang suka konsep pakej dia yang tidak membuatkan kita terikat dengan pakej yang mereka tawarkan, which is good. Yela, korang bebas untuk keluar masuk dari glamping site untuk pergi makan di bandar Ipoh, dan masuk semula ke Lost World of Tambun seperti biasa!

10. KESELAMATAN TERJAMIN KERANA DI AWASI 24 JAM 

Jangan bimbang kerana keselamatan anda sepanjang berada di sini akan terjamin kerana staff di sini akan menjaga anda selama 24 jam! Sekiranya ada berlaku kecemasan, boleh terus maklumkan kepada staff.

11. STAFF YANG SANGAT BAIK DAN PERAMAH!

Apa yang memang superbnya di sini ialah, staff Lost World of Tambun memang sangat baik dan peramah! Mereka sentiasa akan memberikan senyuman dan akan sering menolong kita. Memang terbaik!!

12. BILIK MANDI YANG UNIK 

Memandangkan ini merupakan glamping, sudah pastinya tiada bilik air yang disediakan di dalam khemah. Tetapi jangan khuatir kerana mereka menyediakan bilik air dan bilik mandi yang sangat selesa! 

Apa yang uniknya ialah, mereka menggabungkan elemen semula jadi dalam pembuatan bilik air ini, di samping berlatar belakangkan pokok-pokok yang berusia beribu tahun lamanya! 







Bilik mandi lelaki yang unik!


Bilik mandi wanita

13. BOLEH ADD ON BBQ / BAWA PERALATAN SENDIRI UNTUK MERASA PENGALAMAN CAMPING SEBENAR 

Untuk pengetahuan anda, terdapat add ons yang boleh anda pertimbangkan iaitu : 

Add-Ons:

BBQ set  + variety of food for every 2 pax (+RM120).
Air Conditioner (+RM75).

Pakej kami termasuk add ons BBQ set dan memang apa yang boleh dikatakan ialah SYURGA MAKANAN kerana terdapat pelbagai makanan untuk dipanggang di atas BBQ seperti :

- ikan siakap besar
- ayam yang sudah di-marinate dengan BBQ sos
- dagin yang sudah di-marinate dengan BBQ sos
- seafood 
- nasi goreng
- salad
- ubi kentang & keledek 
- marshmallow 
- buah-buahan
- air mineral
- air tin bergas








14. KEMUDAHAN BUGGY SEHINGGA KE CARPARK 

Khas untuk guest glamping, perkhidmatan buggy disediakan dan mereka akan menghantar serta mengambil dari ruangan parkir kereta sehingga ke tapak glamping eksklusif untuk anda! Jadi tidak perlu bersusah payah mengangkut bag kerana boleh menaiki buggy sahaja. Menarik!







15. NIKMATI AIR PANAS DI HOT SPRING LOST WORLD OF TAMBUN SECARA PERCUMA!






16. PROSES CHECK IN DAN CHECK OUT YANG SENANG DAN MUDAH! 






17. ENTERTAINMENT DAN CHILL OUT HOUSE 




18. MAKANAN BREAKFAST YANG PELBAGAI 






















Friday, 9 August 2019

Tareem 99 Puncak Alam, Neopolitan Oven Brick yang bukan 'beshe-beshe'.

August 09, 2019 0

Buat penggemar nasi arab, sudah pastinya nama restoran Tareem 99 sudah terpahat di hati.  Tareem 99 Seri Kembangan amat dikenali dan oleh kerana sambutan yang hangat,  kini, mereka telahpun membuka cawangan yang kedua, yang terletak di Puncak Alam. Tahniah Tareem!


INFO MENGENAI TAREEM 99 PUNCAK ALAM

Waktu Operasi : 
Dibuka setiap hari 7 pagi - 12 malam

Alamat :
Tareem 99, Jalan Astana, Puncak Alam

Konsep : Nasi Arab

So jom kita terjah restoran ini!

 PEMBUKAAN TAREEM 99 PUNCAK ALAM LAKU KERAS 

Oleh kerana Tareem 99 sememangnya sudah mempunyai nama yang tersendiri di Seri Kembangan, makanya orang-orang Puncak Alam sangat teruja dengan pembukaan cawangan baru mereka di Puncak Alam! 


Jadi mereka pakat beramai-ramai serbu ke  Tareem 99 Puncak Alam. Lagipun, tahukah anda bahawa Tareem 99 merupakan satu-satunya restoran nasi arab yang terdapat di kawasan ini? Akhirnya, dengan pembukaan Tareem 99, orang-orang Puncak Alam tidak perlu bersusah payah ke Kuala Lumpur untuk mendapatkan nasi arab lagi!



Full house! Fenomena ini berlarutan sehingga beberapa bulan. Semua sudah pekena nasi arab yang sedap gila tuuu! 

PIZZA NEOPOLITAN, MENU TERBARU YANG BUKAN "BESHE-BESHE" KHAS DI RESTORAN TAREEM 99, PUNCAK ALAM

Bagi menyahut cabaran, Tareem 99 akan menyajikan satu menu baru, iaitu Pizza Neopolitan. Pizza ini bukan pizza 'beshe beshe' ye! Pizza ini dibuat khas dari oven brick, yang hanya didapati di luar negara tetapi kini sudah boleh didapati di Malaysia,  hanya di restoran Tareem! Hebat bukan?




Ini merupakan kali pertama saya menyaksikan sendiri pembuatan pizza Neopolitan daripada Oven Brick ini. Memang sangat-sangat menarik! Jadi anda perlu merasai pengalaman tersebut, dan pengalaman ini hanya boleh dirasai di Tareem Puncak Alam sahaja!



Istimewanya, doh pizza ini telah dibuat selama 24 jam dan hasilnya pizza menjadi sangat gebu, lembut dan rangup! Suhu di dalam oven brick ini pula dari 400°C - 500°C sahaja yang membolehkan satu pizza dibakar dalam masa lebih kurang 1-2 minit sahaja. Menarik kan?




Hasil pizza yang dibuat. Memang sedap, gebu, lembut, rangup eh memang sedap sedap sedapppp!

HIDANGAN MAKANAN DI RESTORAN TAREEM 99, PUNCAK ALAM 

Bagi penggemar hidangan Timur Tengah, nama-nama seperti nasi mandy, kabsah mahupun maglubah pasti membuat anda kecur air liur bukan? 


Mereka menyediakan pakej yang pelbagai buat penggemar nasi arab yang semestinya berbaloi!

PAKEJ A : 
MANDY / KABSA 
CHICKEN AND LAMB
FAMILY (3-4 PAX) 
RM 45

PAKEJ B
MANDY / KABSA 
WHOLE CHICKEN 
FAMILY (3-5 PAX) 
RM 50

PAKEJ C
MANDY / KABSA 
CHICKEN AND LAMB
FAMILY (2-3 PAX) 
RM 35

PAKEJ D
MANDY / KABSA 
LAMB
FAMILY (3-5 PAX) 
RM 65

Haaa murah kan pakej-pakej dia? Memang berbaloi! Jadi anda perlu mencuba juadah istimewa mereka, iaitu nasi mandy dan nasi kabsah. Memang sedap menjilat jari!


Apatah lagi apabila digandingkan dengan daging kambing, fuhhhh sedapnya tidak terkira! 


Selain itu, terdapat juga pelbagai hidangan menu yang lain, untuk menyesuaikan dengan selera dan tekak yang pelbagai. Antara hidangan yang turut dihidangkan di sini ialah makanan western, makanan bergoreng, dan lain-lain.


Bagi penggemar western, jangan bimbang kerana anda boleh mengorder juga makanan western di sini!



Lasagna pun ada!

Kuey Teow Goreng



Shuksuka. Rasanya seperti kacang pool! Sedap!


Macam-macam hado!

Roti canai pun hado! Jadi secara konklusinya, Tareem 99 memnpunyai kepelbagaian makanan untuk dipilih, dan untuk disuaikan dengan selera masing-masing. 

SUASANA DI DALAM RESTORAN TAREEM 99, PUNCAK ALAM 

Selain kepelbagaian juadah yang disediakan, apa yang saya suka dengan restoran ini ialah kebersihan restoran ini! 



Oleh kerana keselesaannya, makanya, kita pun akan turut rasa selesa apabila makan di sini!


Bagi penggemar nano stix, mereka turut menjualnya di restoran ini.


 PEMILIK RESTORAN DAN STAFF YANG BAIK DAN RAMAH! 

Sepanjang berada di restoran ini, saya mendapati bahawa pemilik restoran ini dan staff di sini amat ramah! Saya berharap mereka akan terus melayan pelanggan dengan baik kerana itu juga merupakan punca kenapa ramai yang datang ke sini!





Jadi jom beramai-ramai kita ke Tareem 99 Puncak Alam hari ini!

Info Lanjut Mengenai Tareem 99 Puncak Alam :

Alamat : Tareem 99,  Jalan Astana,
Puncak Alam

WAKTU OPERASI
7 PAGI - 12 MALAM 


LAMAN FACEBOOK RASMI 

Jom tengok video yang saya dah buat untuk melihat Tareem 99 sekilas lalu :


Dan untuk pengetahuan anda, di tingkat atas Tareem 99, mereka turut mempunyai spa khas untuk muslimah. Untuk tahu info lanjut mengenai Hijab Lavender Spa ini, boleh lihat video di bawah :



Jadi, jangan lupa untuk mencuba nasi arab dan pizza neopolitan di Tareem 99 dan kemudiannya singgah untuk menenangkan dan merehatkan minda di Hijab Lavender Spa okayyy!

DISCLAIMER : This is my honest review based on my personal experience at that moment. It might be different to your experiences in the future.