Wednesday, 1 April 2015

7 Wonders of the World

Mari kita saksikan 7 keajaiban dunia masa kini. Memang tak dapat dinafikan ada pelbagai jenis keajaiban dunia, namun dibawah ini merupakan keajaiban dunia yang telah diundi oleh 100 juta pengundi seluruh dunia. 

**** Sumpah aku teringin nak pergi tempat2 ni. Yang aku dah pernah pergi cuma Great wall je :( 


Christ the Redeemer, Rio De Janeiro


Berdiri 125 kaki tinggi di atas Gunung Corcovado, Rio, Christ the Redeemer ini mengambil masa lima tahun untuk dibina. Dibina di oleh pemahat Perancis yang bernama Paul Landowski, ia dihantar ke Brazil dalam kepingan, dan kemudian dibawa ke gunung dengan kereta api, di mana ia dipasang semula.


Chichén Itzá, Mexico


Merupakan pusat tamadun Maya pada ketika itu, Chichen Itza masih boleh dilihat dalam beberapa struktur, termasuk piramid Kukulkan.


 The Great Wall of China, Beijing


Dinding ini yang panjangnya 4,160 batu telah dibina untuk melindungi China daripada diserang Hun, Mongol, dan suku kaum yang lain, yang juga bertindak sebagai kubu untuk menyatukan sistem pertahanan di negara China. Bermula pada abad ke-7 SM, benteng itu mengambil beratus-ratus tahun untuk dibina, dan merupakan buatan manusia yang terpanjand di dunia dan satu-satunya binaan yang dapat dilihat dari angkasa lepas.


Machu Picchu, Peru


 "Bandar di awan" ini telah dibina 8000 kaki daripada paras laut pada abad ke-15 oleh Incan yang merupakan maharaja Pachacutec. Ditinggalkan oleh Inca, bandar ini masih tidak diketahui sehinggalah ia dijumpai semula oleh peneroka dalam tahun 1911.


Petra, Jordan


Ibu kota purba ini telah dibina sekitar 9 SM semasa pemerintahan Raja Aretas IV dan terus berkembang dengan maju semasa  Empayar Rom. Ia kini boleh dilihat dalam runtuhan batu merah jambu dan façade yang diukir.


The Colosseum, Rome


Colosseum ini mampu memuatkan sebanyak 50,000 tempat duduk amfiteater di pusat bandar Rom yang telah dibina lebih daripada 2,000 tahun yang lalu, dan sehingga kini, masih mempengaruhi reka bentuk stadium sukan di seluruh dunia


Taj Mahal, India


Dibina pada tahun 1630 oleh Shah Jahan sebagai penghormatan kepada isteri beliau yang telah meninggal dunia, struktur marmar putih ini menggabungkan senibina daripada India, Parsi, dan Islam.

1 comment: