Sunday, 13 December 2015

Palestine Trip - Immigration dan Jericho

Post ini ialah sambungan bagi post sebelumnya iaitu :

Kami meneruskan perjalanan kami pada keesokan harinya dan kali ini menuju ke negara tercinta yang telah lama kami ingin pergi. 

Palestine.

Ya, mustahil jika perasaan ini untuk berasa tenang semasa dalam perjalanan ke imigresen sana, kerana terlalu banyak kisah yang kami dengari.

Semasa di dalam bas, keadaan begitu sunyi, mungkin kerana semua orang sedang berdoa agar dipermudahkan urusan. Ustaz Amin kemudiannya menoleh ke belakang dan bertanya 

"Why so serious?" sambil bergelak ketawa.

Apabila dengar je beliau berkata begitu, kami turut tergelak kerana pada awalnya boleh lihat di wajah setiap orang kerisauan. 

Untuk pengetahuan pembaca sekalian, untuk menuju ke Palestin, kita perlu melepasi imigresen yang di kawal oleh Israel. Terdapat tiga cekpoin yang perlu kami lalui meskipun masih di dalam bas, dan setiap cekpoin tersebut, seorang tentera Israel akan memasuki bas untuk memeriksa dan kemudiannya keluar menerusi pintu belakang.

Proses ini berterusan sehingga kami betul-betul tiba di sebuah bangunan, dan kami diturunkan di situ. Untuk makluman anda juga, bas dari Jordan tidak dibenarkan masuk ke Palestin, oleh itu, semua bag terpaksa diturunkan, di cek menerusi mesin pengimbas, dan kemudiannya di bawa ke bas yang telah siap sedia menunggu di sana. Semasa di sini, diminta agar para lelaki untuk tidak memakai kopiah ataupun songkok. Kerana ini adalah saat genting di mana kita akan diberi kebenaran untuk memasuki Palestin ataupun tidak.

Proses imigresen amat memakan masa. Setelah proses mengimbas badan dan bag, kami dikehendaki untuk beratur bagi urusan 'cek passport' pula. Oh ye, pasport Malaysia tidak akan di cop, tetapi kita akan diberikan permit masuk.


Ini contoh permit saya.

Pegawai imigresen akan melihat paspot kita, dan mungkin akan bertanya beberapa soalan. Alhamdulillah, saya tidak disoal apa-apa, dan urusan saya dipermudahkan Allah, dan saya dapat permit itu dengan mudah. Namun, tidak semua yang bernasib baik. Ada yang terpaksa 'duduk dahulu di ruangan menunggu' dan menunggu berjam-jam lamanya. Kebiasaannya lelaki yang bernama 'Muhammad' 'Abdullah' ditahan sementara. Tetapi anda tidak perlu risau kerana kebiasannya semua akan melepasi proses itu, bezanya lambat atau cepat sahaja.

 Setiap orang yang melepasi imigresen, boleh menunggu di dalam bas yang disediakan. Manakala ada juga para makcik-makcik yang setia menunggu suami mereka yang ditahan itu.


Ini merupakan ruangan bas tempat kami menunggu, dan kebetulan kami dapat melihat pemandu bas sedang solat di kawasan ini. 

Pada pukul 11 pagi, seorang demi seorang pakcik yang ditahan itu dapat melepasi imigresen dan memasuki bas. Syukur pada Allah. Tetapi masih ada sebilangan pakcik-pakcik yang belum menaiki bas. Pada jam 1245 tengahari, semua orang telah selesai urusan imigresen. Malangnya, ustaz Amin masih ditahan, malah dipanggil untuk disoal siasat pula. Oleh itu, kami dikehendaki untuk pergi dahulu, dan sekiranya beliau diluluskan untuk memasuki Palestin, maka beliau akan menaiki teksi dan menyertai kami kemudian.

Meskipun hati hiba dan sedih kerana ustaz tidak dapat menyertai kami tetapi perjalanan perlu diteruskan.

Rumusan mengenai imigresen di Israel :

1. Jangan pakai kopiah / songkok
2. Jawab segala persoalan dia
3. Jangan lawan cakap pegawai dia.
4. Nama Muhammad dan Abdullah ni susah sikit 
5. Kebiasaan muka-muka yang sering ditahan ialah lelaki lingkungan 20-50 tahun
6. Paspot memang tak akan di cop
7. Selepas dapat permit, kita bebas untuk ke Palestin atau Israel, asalkan bawa permit itu ke mana-mana.

Untuk ke Palestin, kami terpaksa melalui 'No Man's Land' iaitu sebuah kawasan lapang, yang telah ditetap oleh Israel, bahawa tiada satu pun manusia boleh menetap di situ. Jarak dan luasnya ialah sebanyak 510 Kilometer antara Utara dan Selatan bagi sempadan Jordan dan Palestin.

Kawasannya agak gersang, dan tiada tumbuh-tumbuhan, dan dipenuhi oleh kawad besi.

Kami kemudiannya menuju ke Jericho, Palestin, iaitu sebuah bandar yang TERTUA di dunia. Manakala bandar Jericho juga merupakan bandar yang 'terendah' (lowest city on earth) di dunia. Bandar ini terletak 300 meter bawah paras laut tetapi yang menariknya, tidak pernah pula dengar masalah banjir. Kini, kira-kira 30 000 orang Palestin tinggal di Jericho.


Pada pukul 1311 tengahari, kami tiba di sebuah restoran yang digelar 'Temptation Restaurant'. Kami begitu disambut meriah. Pekerja-pekerja mereka masing-masing melaungkan

 "Malizia? Malizia group? Good people. Welcome Welcome." sambil memberi kami jus lemon dalam cawan plastik kecil.

Di sini, menunya ialah hidangan buffet, dan kami boleh ambil apa sahaja yang kami mahukan.Antara apa yang saya ambil. Sedapppppp.

Setelah makan, kami pun bergambar sekitar tempat itu. 
Kami kemudiannya meneruskan perjalanan kami ke Baitul Maqdis pada 1420 tengahari.Pada jam 1515, saya melihat sesuatu yang paling indah yang pernah saya lihat..

Masjidil Aqsa.... 


Meskipun dari jauh, tapi mampu membuat hati ini sebak mengenang momen yang tidak ternilai, di samping mengenang nasib umat Islam di Palestin.

Kami melaungkan takbir bersama-sama sejurus melihat bangunan yang tersergam indah itu.

Pada jam 1530, kami tiba di hotel. 

Metropole Hotel Jerusalem
Bilik yang kami dapat begitu selesa. Alhamdulillah.

Kami kemudiannya berkumpul pada waktu petang itu (oleh kerana pada waktu itu merupakan musim sejuk, masa singkat dan petang telahpun menjadi malam) untuk ke Masjidil Aqsa bagi menunaikan solat Isyak.

Dari hotel ke masjidil Aqsa hanya mengambil masa sekitar 5-10 minit sahaja dengan berjalan kaki. Kami lalui jalan yang dahulunya sering diguna oleh wali-wali Allah. SubhanaAllah.


Ini merupakan jalan kota lama yang kami lalui untuk ke masjidil Aqsa.


Setibanya di perkarangan masjidil Aqsa, sekali lagi perasaan sebak melanda kerana teruja melihat keindahan 

Dome of Rock ini. Sangat... Sangat... Cantikk yang tidak terkata!Kami kemudiannya menuruni tangga untuk ke masjid utama iaitu masjidil Aqsa itu sendiri. Diingatkan bahawa kompaun ini semua digelar sebagai masjidil Aqsa. Dan di dalam kompaun ini, terdapat 5 buah masjid, 2 atas tanah, dan 3 bawah tanah. SubhanaAllahKubah Sakhra dari masjid utama. Amat berdekatan, lebih kurang 2 minit perjalanan.
Inilah masjid utama masjidil Aqsa. Masjidnya memanjang, dan inilah masjid yang berkubah kelabu itu. Mungkin anda lebih faham dengan melihat gambar rajah di bawah ini :
 Masjid ini begitu indah, dan begitu tenang. Selepas kami solat, kami didatangi oleh seorang wanita Palestin.

"Malizia? You from Malizia? Masya Allah, Malizia people very nice. Every year come. Masya Allah. Ahlan Wasahlan. Syukran syukran. Here take take" 

(sambil distribute kurma ke kami semua)
Sila klik link di bawah untuk mengikuti kisah seterusnya :


6 comments:

 1. At the function the candidate gets at last the Certificate of Canadian Citizenship, and will move toward becoming with this demonstration a glad Canadian Citizen. immigration consultant

  ReplyDelete
 2. What a fantabulous post this has been. Never seen this kind of useful post. I am grateful to you and expect more number of posts like these. Thank you very much. NIW

  ReplyDelete
 3. Financial migration because of differential compensation rates is the most unmistakable factor. Getaway from destitution in the event of work emigration is a conventional push factor. Catastrophic events trigger neediness related emigration.Canada Immigration

  ReplyDelete
 4. You made such an interesting piece to read, giving every subject enlightenment for us to gain knowledge. Thanks for sharing the such information with us to read this... Immigration to Australia

  ReplyDelete
 5. It is especially decent, though look into the tips during this home address. Get Canada permanent resident through PNP Program

  ReplyDelete