Monday, 31 December 2018

Backpack Korea 8 hari RM 1500 All in

✈️ Backpack Korea 8 hari dengan bajet RM 1500 cover Busan, Seoul dan Gapyeong (Nami Island).

πŸ‘‰πŸ» RM 1500 dah termasuk Tiket penerbangan pergi balik, Hotel di Busan dan Seoul, pengangkutan keretapi dari Busan ke Seoul pergi balik, segala entrance fees dan pengangkutan sepanjang di sana πŸ’•

Hai semua. Saya baru balik dari Korea dan sementara masih fresh ni, maka saya pun nak kongsikan itinerari dan bajet ringkas sepanjang saya berada di sana πŸ˜πŸ˜πŸ’•

πŸ’• Day 1 
πŸ“Taejongdae, Nampo, Jagalchi market, Gukje market

Tiba di Gimhae international airport 


πŸ’° Beli T Money 4000 won
πŸ’° Topup T Money 20000 won

🚝 Naik lrt from Gimhae ke Beomnaegoul (guest house) (tolak T Money 1800 won)




12.45 Tinggalkan bag di GH & bertolak ke Taejongdae park by lrt
🚝 Baomnaegoul ke nampo station (T Money 1300 won)
🚌 Sampai di Nampo station, exit 6 dan ambil bas nombor 8 yang betul2 depan kedai mini market untuk ke Taejongdae Park. 

Taejongdae last stop. So don’t worry. Nak explore masuk ke Taejongdae free je. Cuma antara rajin atau tak je. Kalau rajin, boleh la jalan kaki. Kalau tak rajin boleh naik scenic train dia yang bernama danubi train. Harga 3000 won je untuk pusing Taejongdae. Best Taejongdae. Cantik sangat! Berbaloi pergi.




🚌 Dah habis pusing, tunggu bas di opposite bus stop masa datang tadi. Bus fare pergi balik 1200 won (T Money). Turun di Nampo Dong

Dari station Nampo Dong, jalan kaki ke Jagalchi market sebab dah dekat. Then jalan sekitar Gukje market. Makan malam di salah sebuah restoran seafood di Jagalchi tadi. Makan grilled fish. Sedap! Banchan (side dish) boleh refill berjuta kali! 



Lepas dah makan kenyang maka mengantukla mata. So marila kita check in ke Guest House. 

Sekian sahaja untuk harini.. Bersambung esok 

πŸ’•Day 2

πŸ’°Beli one day metro pass di metro station harga 5000 won. Boleh beli di mana-mana station.

Route hari ni berubah sikit dari itinerary sebab hujan. Jadi harini kami explore :

* Gamcheon Cultural Village
* Masjid Al Fatah Busan
* Haeundae Beach
* BIFF Square 
* Yongdusan Park
* Busan Tower

πŸ“ Gamcheon Cultural Village

🚝 Naik train dari guest house ke Toseong untuk ke Busan Gamcheon Cultural Village.

Tiba di Toseong station, keluar di exit 6 dan cari bus stop di depan Cancer Institute Hospital.

🚌 Naik bas yang tulis Gamcheon Cultural Village. Ada banyak. Don’t worry. Bus fare 1050 won (T Money).

Lepas dah tiba di Gamcheon Cultural Village, ambil lah gambar puas2. 






Then kami ke Masjid Al Fatah Busan. Senang sebab dalam train line yang sama. 

πŸ“Masjid Al Fatah Busan

🚝 Dari Toseong station naik train turun di Dusil station. 

Keluar di exit 8 dan follow signboard ISLAMIC CENTRE

Sampai masjid dan solat. Jangan lupa bagi derma even sedikit.. semoga dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki.

πŸ“Haeundae Beach

🚝 Dari Dusil station naik train dan turun di Haeundae Station. Ada banyak line nak kena tukar so I suggest download Busan train app. Senang..

Keluar di exit 3 untuk pantai Haeundae.

Best kat sini macam-macam ada. Makanan pun macam-macam ada. So kami dinner di sini makan toppoki dan kimbap.

Dari Haeundae station, turun di Nampo station. Kat sini ada semua attractions seperti di bawah :

πŸ“Nampo station :
- BIFF Square
- Yongdusan Park
- Busan tower
- Jagalchi market
- Gukje market

Semua dekat2 so boleh jalan kaki je sekitar tu. 
Maka berakhirlah hari kami lepas dah explore banyak tempat. Mengantuk, esok dah nak ke seoul naik Mugunghwa train.

πŸ’• Day 3
πŸ“Busan to Seoul

Ke Busan Station untuk naik Mugunghwa train ke Seoul.

Tiba di Seoul dan naik metro ke Guest House. Turun di Itaewon station. Check in di Guest House dan terus keluar untuk mencari halal food di sekitar Itaewon. 

Makan di restoran Zaffran, terus terang cakap tak sedap mana pun, biasa je, so saya tak recommend korang makan sini ye. Huhu. Kami kemudian ke Myeong dong untuk jalan jalan sebab sini happening malam2. Macam2 makanan ada..

πŸ’• Day 4
πŸ“Nami Island & Elysian Ski day trip

Bertolak awal pagi untuk ke Itaewon station
🚝 Itaewon station - Sangbong station - Gapyeong station
🚌 Dari Gapyeong station, ambil Gapyeong shuttle bus 5000 won yang pusing seluruh Gapyeong including tempat menarik di dalam Gapyeong seperti Nami Island, Petite France, Garden Morning of Calm dan Rail Bike. Berbaloiii

Dia berhenti di bus stop Nami Island. So jalan sikit je dah sampai ke immigration Nami Island (jeti je sebenarnya haha)

πŸ’° Entrance fee Nami Island 13000 won sekarang. Kalau dulu 8000 won jeee.. Entrance fee dia dah termasuk ferry pergi balik dari jeti ke Nami Island. Kalau nak lebih thrill boleh naik zipline tapi mahal la..
Enjoy Nami Island. 

FYI, ada surau kat Nami Island, cari je Children Picture Library dan surau di tingkat 2. Dia pun ada restoran halal, so boleh makan situ. 

Lepas dah puas pusing, next stop boleh la korang pergi Petite France. Best! Naik je shuttle bus gapyeong tu. Tapi kitorang skip sebab nak pergi ski resort! Lagipun saya dah pernah pergi Petite France dulu. Haha

So kitorang naik shuttle bus tadi dan last turun di Gapyeong station. Sebenarnya agak rugi sebab dah bayar bus 5000 won tapi tak pergi ke tempat2 menarik dia. Jadi untuk hilangkan rasa rugi tu kitorang pusing dulu satu gapyeong dan turun di Gapyeong Station. Haaa barula berbaloi!

Cara untuk ke Elysian Ski Resort :

🚝 Naik train dari Gapyeong station to Baegyang-ri station
🚌 Wait for shuttle bus to Elysian Ski (free)

Dia hantar betul2 depan entrance Elysian Ski Resort! Jadi korang boleh la main ski. Since dah malam so kitorang pun tak main sebab sejukkkk. Datang bergambar jela. Jadi le. Haha

Then balik ikut jalan yang sama je. 
Turun di Itaewon station dan kami pun makan di Eid Halal Korean yang famous di Itaewon. Sedapppp I cry sebab sedap sangatttt.

πŸ’° 10000 won per dish untuk di Halal Eid Korean.

πŸ’• Day 5
πŸ“Seoul : Gyeongbokgung Palace, Statue of King Sejong, Statue of Admiral Yi, Deoksugung Palace, Namdaemun, Myeongdong

🚝 First, from Itaewon stn to Gyeongbokgung stn

Then, from Gyeongbokgung Palace, berjalan kaki je ke tempat2 yang disebut di atas sebab dekat2. 

πŸ’° Deoksugung Palace 1000 won

πŸ’• Day 6
πŸ“ Namsan tower & Hangang Park

Topup T Money 10000 won

🚝 Dari guest house tunggu di bus stop yg berdepan exit 4 itaewon station. Naik bus circulation no. 3, (bas warna hijau or kuning ok je) yg berharga 1100 won (T money) one way dan turun di last stop, which is Namsan Tower. 

Enjoy Namsan Tower. The view is stunning! Balik dari Namsan tower naik bas yang sama dan kami turun di Itaewon stn. 

🚝 Dari Itaewon stn, naik train dan turun di station Yeouinaru dan keluar di exit 2

Macam2 boleh dibuat di Hangang Park. Antaranya ialah naik basikal, naik boat dan lain2. Kalau nak baik basikal, sejam 3000 won. 

Pulang ke hostel dan makan di MAKAN restaurant di Itaewon. Sedap! Kami kemudiannya mengambil bag di guest house untuk ke Seoul station. 

Pulang ke Busan dengan menaiki Keretapi Mugunghwa pada jam 11 malam. 

πŸ’•Day 7
πŸ“Busan Museum, Glass Skywalk, Haeundae Beach

Tiba di Busan station. Check in ke Guest House kami di Busan iaitu Kim’s House in Busan. Best! Dulu pernah duduk sini.

Then kami berehat sebentar kerana penat perjalanan dari Seoul. Setelah bertenaga semula, kami pun bersiap untuk ke Busan Museum.

Dari guest house ke Busan Museum hanya berjalan kaki sahaja. Sebab dekat sangat. Kemasukan percuma. Macam2 ilmu boleh dapat di Busan Museum! 

Kami kemudiannya mengambil bas nombor 2 di bus stop berhampiran busan museum untuk ke Oryukdo Glass Skywalk.

Oryukdo Skywalk berada di stop yang terakhir. Turun di stop yang terakhir. Kemasukan percuma. Runningman pernah buat shooting di sini!!

Kami kemudiannya menaiki bas yang sama dan turun di busan station sebab nak menaiki keretapi untuk ke Haeundae beach..

Makan tteokpoki, kimbap dan fish cake di sini sepuas2nya. 

Lepas dah kenyang, kami pun pulang ke guest house.

πŸ’•Day 8

Bersiap cause it’s time to go back. Naik train untuk ke airport sama macam mula2 datang. 

- Habis trip - 

Tiket penerbangan RM 855
Hotel RM 232.10
Keretapi Mugunghwa pergi balik RM 212
T Money 34000 won 
Busan Metro Pass 5000 won 
Nami Island 13000 won 
Gapyeong shuttle bus 5000 won
Deoksugung Palace 1000 won 
Total = 58000 won ~ RM 215.60

TOTAL = RM 1514.70

Total ini TIDAK TERMASUK makan sebab ikut selera masing2 kan, ada yang suka bawa makanan dari Malaysia, tapi macam saya yang almost setiap hari makan kat kedai korea, around 50000 won jugak la untuk makan je. 
50000 won ~ RM 186. So dalam RM 200 la tolak tepi untuk makan. Yela dah sampai kan, mesti nak cuba makanan diorang heeee πŸ’•

TOTAL KESELURUHAN TERMASUK MAKAN RM 1700 untuk 8 hari di Busan, Gapyeong (Nami Island) dan Seoul, Korea Selatan.

Boleh follow instagram saya untuk lebih banyak gambar dan kisah backpack saya :

30 comments:

  1. Salam sis. Boleh bg itinerari korea ni..

    Emel. Saya

    pnnuramali.kamarudin@gmail.com

    ReplyDelete
  2. salam sis, boleh sis bgi intinerari travel ke korea?
    email sy nurkyra96@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  3. Salam sis... boleh email kan sy Itinerari ke korea?
    Thank you so much!
    Email sy : asyikin_92@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Salam sis bolh email.kan saya itinerari

    Nadiatulaisyahahs@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Salam,, nak minta share Itinerary sis ke korea..

    ni email saya nurulshahyda@gmail.com

    terima kasih..

    ReplyDelete
  6. Menariknyaa.. Murah pula tu kos.. insyaAllah akan cover Seoul dan Busan juga tahun depan.. Sangatlah bermanfaat entri awak ni, selalu juga follow story awak di ig.. Nak itinerari juga..

    Email- husnieyg@gmail.com

    Thank you 😍

    ReplyDelete
  7. hai sis blh share itinerari rohaidaromzay@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum sis, tlong share itenerary dekat email saya
    syazwanisyahira@gmail.com

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum sis, tlong share itenerary dekat email saya juga sia.

    aisyahnasir07@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum,boleh saya dapatkan itinerary.Boleh email saya mieya.syah97gmail.com tq

    ReplyDelete
  11. Best nya sis, boleh bagi itinerari tak..email efaziela_93@yahoo.com, thank you

    ReplyDelete
  12. Hi sis.. blh share itinerary.. email sy ct.noraisyah85@gmail.com

    ReplyDelete
  13. waaah bagusnya budget yang sangat murah =D

    ReplyDelete
  14. salam sis, bole email itenary euhanis@gmail.com tq!

    ReplyDelete
  15. Salam, tolong share itinerary dgn sy jugak boleh.. my email eilasuzaila@gmail.com thank you! Semoga dipermudahkan segala urusan & dimurahkan rezeki sis ��

    ReplyDelete
  16. Salam sis, boleh tolong share itinerary dengan saya fairuzaqilahm@gmail.com.. thanks in advance sis πŸ˜„

    ReplyDelete
  17. salam sis, boleh share intinerari ke korea ni tak? Semoga murah rezeki, Thanks :D chezaini8@gmail.com

    ReplyDelete
  18. salam sis..shuttle bus dr itaewon ke gapyeong tu dia akan tunggu kita ke utk tiap2 hentian di Nami Island, petite france dll??

    ReplyDelete
  19. Salam sis..nanti tolong sharekan itinerari tu kat saya ye, ameruddinazizan@yahoo.com..thanks sis!

    ReplyDelete
  20. salam sis..boleh email itenary tak kt email sy syuhada_aziz@usm.my

    ReplyDelete
  21. Salam sis..blh emailkan itenarary korea tak kt email sy sitinooraisyah294@gmail.com..TQ :)

    ReplyDelete
  22. salam sis..boleh emailkam itenarary ke korea ni ke email farhana6366@yahoo.com... thanks in advance��

    ReplyDelete
  23. Assalam. Boleh emailkan itinerary wsyazwani69@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Interesting post �� kindly share itinerary please..thank youuu
    My email here..nabilizzahani@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. Assalam sis..

    Menarik laa itenenary sis..

    Boleh sharekan dgn saya di email razirarazali97@gmail.com

    Terima kasih..

    ReplyDelete
  26. Salam sis... boleh email kan sy Itinerari ke korea?
    Thank you so much!
    Email sy : zasresources15@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Salam sis... boleh email kan sy Itinerari ke korea?
    Thank you so much!
    Email sy : aizuddinshukri1704@gmail.com

    ReplyDelete
  28. Bolah bg intinerari korea ni?.. muizmahfuzasmadi@gmail.com. thanks..

    ReplyDelete
  29. salam sis.. boleh saya daptkan itinerary ke korea beserta tempat penginapan...email ke nurulshahidajalil@gmail.com

    ReplyDelete