Sunday, 1 March 2020

Air Asia Unlimited Pass : Best ke?

Hi semua!


Seperti yg korang sedia maklum, Air Asia baru sahaja lauch Air Asia Unlimited Pass yg berharga RM 499! Teringat Asean Pass dulu. Best juga pass tu. So ape yg istimewanya pass untuk kali ini? It is claimed that dengan adanya pass ini, korang boleh fly ke negara-negara seperti :

Australia
Japan
Korea
China
India

Sekerap dan sebanyak mana yg korang nak! Wah wah mengiurkan betul bunyinyaaaaa. 

Tarikh booking pass ni : 29 Feb - 7 March 2020
Tarikh fly : Valid selama setahun iaitu sehingga 2 March 2021

Tapi, sebelum excited, kena baca dulu Terma dan Syarat yg dinyatakan. Is it really good as it sounds like.





So after going through the terms and conditions, all I could say is that, naaahhh this is not the pass for me. Here’s why :

1. Pass ini hanya untuk harga base fare sahaja, segala add ons, tax dan lain2 semua sendiri tambah, haha

2. Pass ini tarikh limited, jadi besar kemungkinan cuti-cuti public, peak season, atau school holiday tak boleh redeem, atau kalau ade pun, sangat limited. So untuk those yg kerja sebagai cikgu sekolah kebangsaan, tak berbaloi beli pass ini.

3. 1 pass hanya untuk 1 pemegang Big Member sahaja. So kalau nak beli 4 pass, korang kena login 4 account Big Member untuk beli. Sorang tak boleh beli 4 terus

4. Negara yg dinyatakan merupakan negara yg sudah ada kes Coronavirus. Serammz.

5. Pass ni hanya untuk negara yg dinyatakan sahaja. Not applicable for flights to Indonesia, Singapore, Jeddah dan byk lagi

6. Dengan unlimited pass ni, kita tak akan dapat bigpoints, dan kita juga tidak boleh untuk redeem bigpoints

7. Tarikh untuk booking sekejap sgt, sampai minggu ni je, so tak sempat nak fikir masak2 untuk purchase ke tak hahaha

8. Setiap promocode utk Air Asia unlimited pass ni boleh redeem utk flight pergi balik, TAPI,  bergantung kepada seat availability. But lets say nak beli flight balik, tapi seats untuk balik takde pulak available utk redeem, so harga diskaun hanya layak utk one way je. In this case, korang kena bayar full untuk tiket balik la senang cerita.

Contoh :

Flight pergi : Ada available, so boleh redeem
Flight balik : Tak available (sbb sold out / tarikh tu memang tak available seats) , so korang kena bayar harga tiket balik tu seperti dalam website. So worst case scenario, kalau harga balik RM 1000, korang kena la bayar 1k, haaa gitu. So korang kena la pandai cari tarikh la utk tarikh murah. But what if that month mmg tak ada tarikh murah? Haaa boleh fikir-fikirkan 




Ini contoh yg I cakap harga tax yg korang kena bayar. Belum termasuk korang add on luggage lagi, meals lagi. 

In conclusion :

Of course, tak dinafikan, harga dia memang berbaloi untuk orang yg kerap berulang alik. Just imagine, harga RM 499 utk pass ni, uish memang berbaloi! Tapi, of course seats dia sangattttt limited. Apatah lagi for those yg nak bercuti mengikut cuti sekolah, I bagitahu awal2, this is not the pass for you sbb biasanya waktu cuti sekolah atau public holiday, seats will not be available atau kalau ade pon, mmg super limited. Since this pass is relatively new, so we still don’t know how it goes about, and what other challenges it may pose, so for those who are willing to take the risks, go for it! 

So ape pendapat korang? 







No comments:

Post a comment