Friday, 8 October 2021

Travel Bubble Langkawi SOP : Step by Step Check in di KLIA2 dengan Test Kit

 Assalamualaikum dan hi semua.

Lama betul tak bersiaran. Yela sebab tak bercuti gi mana sgt pon kan sejak musim Covid ni..


Ok first of all korang kena baca dulu la SOP di laman rasmi MOTAC. Klik sini untuk baca lebih lanjut : MOTAC


After korg dah tahu serba sedikit tentang SOPnya, baru la mudah utk I share tentang langkah-langkah SOP di KLIA2 untuk Travel Bubble Langkawi ni

Moga bermanfaat 


Flight kami pukul 3.30 pm, jadi kami tiba di KLIA 2 pada pukul 1 tghari



Setibanya di KLIA 2 ;


1. Macam biasa kita kena scam Mysejahtera dan check suhu terlebih dahulu. 


Sedihnya tu je flight yang adaaaaa


2. Kemudian kita perlu ke kaunter pendaftaran utk swab test


3. Kat kaunter swab test, kita perlu scan QR code dan jawab soalan tentang Test Kit kita beli tu. Soalan dia mudah je, dia tanya “beli kat Guardian KLIA 2 ke?” I jawab tak sbb mmg dh beli siap2 kat Watson luar

(Kalau tak bawak test kit pon boleh je beli kt mana2 drugstores in KLIA 2)




4. Then kita akan dpt bekas dan nombor giliran



5. Tunggu nombor giliran kita dipanggil dan kita akan buat test tu depan pegawai kesihatan


6. Fuhhh nervous teruksss ye tunggu result


7. Lepas dah settle, kita masukkan kit kita ke dalam bekas tu dan bawak ke next counter

7. Letak je kat kaunter dan tunggu sampai diorang panggil. Kat kaunter ni dorg akan verify samada result kita negatif or positif


Fuhhhh sumpah nervous sbb tadi tak sempat tengok  result saliva kit i tuu  hahahaha

8. Alhamdulillah result kami negatif, so dia bagi la QR code utk check in Mysejahtera dgn tertulis “Ujian Covid 19 NEGATIF”


Settlee! Boleh la pergi check in / terus pergi ke perlepasan domestik dengan aman.. Anyway, sedih sangat bila tengok perlepasan antarabangsa kosong takde orang....


9. So kita pon pergi ke perlepasan domestic, tunjuk kt dia :

- ic, boarding pass, mysejahtera

Settleeeee! Seterusnya mcm biasala kena scan bag, and then tunggu kat gate sampai la plane sampai


Sedihnyaaa takde orang sangattt

Kita tunggu sampai plane tiba..


Yahoooo plane dah sampai. Excitednyaaaa 

Hampir 2 tahun ye tak naik flight... Rindu sangat


Langkawi here we comeeeee



Perjalanan ke Langkawi ambik masa 1 jam jeee. 3.30 bertolak, 4.30 dah sampai..

Alhamdulillah dah sampaiii Langkawi 


Simple je kannnn.. 


Setakat itu sahaja. Harap membantuu sedikit sebanyak utk korg plan travel ke Langkawi ✨



No comments:

Post a Comment