Wednesday, 20 March 2019

Travel Murah dengan KKday

March 20, 2019 2
Hi semuaaaa. 

Harini i nak share something BIG especially for my followers. Haaaa yang follow dae ni pastinya semua kaki travel tapi nak travel murah dan jimat kannn? 

Pernah tak dengar KKday



KKday ni merupakan satu platform di mana korang boleh mencuba pelbagai aktiviti yang unik dan menarik seperti rock climbing, tiket segala jenis theme parks macam Universal Studios atau Disneyland, tour, pocket wifi, airport transfers, in fact kelas memasak pun ada dan apa yang lagi best, semua experiences ni kita boleh dapat dengan harga SANGAT SANGAT MURAH. 



Bukan sahaja di Malaysia, malah di SELURUH DUNIA korang boleh gunakan KKday. Korang nak pergi mana? Paris? Hong Kong? Tokyo? Sydney? Haaaa pilih je destinasi mana korang nak pergi, pasti ada pilihan aktiviti yang menarik untuk dicuba?

So, dalam masa yang terdekat, I akan ke Phuket, jadi I tak sabar nak try out pakej-pakej island hopping yang menarik di KKday! 





Wah pakej James Bond Island Day Tour ni macam menarik! Siap boleh berkayak di dalam gua dan ada lunch lagi! Okay tak sabar nak tryyyy!

Eeeei memang sumpah best gila i cakap kat u guys sebab dia macam-macam ada!! Jadi apa tunggu lagi, daftarlah sekarang dengan KKday. Jangan risau, pendaftaran PERCUMA. Dae pun nak bagi promo code khas untuk followers dae yang sign up, gunakan code NURUL5 untuk dapat DISKAUN SERTA MERTA.


Work Hard, Travel Harder! 
Thank you KKday for the wonderful tea party event! 



Friday, 15 March 2019

Review Hanbing IOI Putrajaya

March 15, 2019 2


Putrajaya:

Mon- Sun - 10.00AM to 10.00PM

Berikut merupakan menu di Hanbing :









































Branch lain :

Bangsar:

33, Jalan Telawi 3, Bangsar

+603 2202 0238

Sun, Mon-Thu - 12.00PM to 12.00AM

Fri-Sat, Eve of PH - 12.00PM to 1.00AM


Subang Jaya:

GF-09, ss15 courtyard, Subang Jaya

+603 8601 3882

Sun, Mon-Thu - 111.30PM to 12.00AM

Fri-Sat, Eve of PH - 11.30PM to 1.00AM


Monday, 11 March 2019

Review BBQ Nation Pavilion

March 11, 2019 1
Hi semuaaaa. 

Siapa di sini suka makan makanan yang berkonsepkan BBQ dan BUFFET? Korang boleh cuba BBQ Nation, Pavilion!

Pavilion? Gulp. Tak mahal ke harga diaaa? Haa.. Sebab tak mahal la dae nak cerita niiiii. Dahlah tak mahal, boleh makan ape sahaja dan sebanyak mana kita suka pulak tuuu. Make sure kalau nak try tempat ni perut korang betul-betul kosong!

Destinasi hari ini kita nak terjah :

BARBEQUE NATION PAVILION



Hello Pavilion!


Tadaaa dah sampai! My first impression was, wow, besar restoran ni!

Jadi serba sedikit info mengenai Barbeque Nation :

Barbeque Nation terletak di :
Level 9 Pavillion, di section ELITE 

Dibuka pada :

Mon, Sun 12–3:30 pm and 6–10:15 pm
Tue-Sat 12–3:30 pm and 6–10:30 pm

Maksudnya, Barbeque Nation akan dibuka pada waktu lunch, sehinggu pukul 3.30 pm, dan akan tutup sementara untuk persiapan makan malam, then pukul 6 petang akan dibuka semula untuk dinner pula.


Ini merupakan branch pertama yang di buka di Malaysia! Tetapi seluruh dunia, ada lebih 100 branch dan kebanyakannya di India, manakala 2 buah restoran telah dibuka di Dubai! Wow menarikkk


While waiting for BBQ Nation to re-open at 6 pm, kita bergambar dulu, gittewwww.


Tepat jam 6 pm, mereka pun buka. Yahooo


Pemandangan di dalam Barbeque Nation. Amat luas!


Selain BBQ, korang juga boleh ambil apa jua makanan yang disediakan. Sebab ada buffet kannn. Antaranya ialah nasi, pasta, sup, salad, ehhh semua ada lahh senang cerita! EAT ALL YOU WANT AS MUCH AS YOU WANTTTTT! Bestnyaaaaa




Sebaik sahaja kita duduk di tempat kita, staff dia akan memasang alat untuk grill! Yeahh tak sabar nak memanggang!

Konsep buffet di sini ada dua ; satu barbeque which is the starter, another one is buffet, which is the main dish. Uniknya starter dia bermula dengan kesukaan ramai, BBQ! Dan lagi best, BBQ grill ni UNLIMITED.



Ini merupakan menu grill hari ini. Korang boleh pilih apa sahaja! Beza buffet di Barbeque Nation dengan BBQ buffet yang lain, di sini staff dia dah tolong grill 90% di kitchen, so kita cuma panggang je selebihnya ikut kesukaan kita! 

Jadi, kita masak sekejap jela, more time to eat rather than wasting to grill. I suka cara ni sebab tak perlu buang masa untuk menunggu dia grill! 


Tadaaaa dah siap pasang dan grill! Haha







Boleh request nak BBQ skewers apa. Nak udang? ayam? kambing? Semua bolehh. Bila kita request, staff akan bawakan yang dah siap masak 90% tu dan letak di atas tempat grill kita. So kita boleh teruskan memanggang ikut kesukaan kita.




Untuk makan dengan BBQ skewers ni, of course ada sos, barulah sedap untuk dicicah! Ini merupakan antara pilihan sos nya :

Mango sauce
Barbeque sauce
Mayonese sauce

Mango surprisingly sedap! Mango sauce dia basically macam mango puree tapi lg cair. Yang menariknya mango sauce dia menggunakan mango dari India yang rasanya manis dan berlemak. Korang mesti try okayyyyy


Memandangkan BBQ Nation merupakan makanan yang berkonsepkan BBQ dan buffet, jadi korang WAJIIB makan sepuas-puasnya


But before that, ada nampak tak bendera ni di atas meja? Okay bendera ni sangat penting ye! Selagi bendera ni berkibaran, staff akan letakkan makanan di atas meja korang sampaaaiiiii la korang dah surrender! Hahaha Let's seeee..


Haaa, staff dia memang akan datang dan serve BBQ skewers ikut apa yang kita nak.. Kita memang tak perlu susah-susah panggil dia, sebab dia memang bila tengok kosong je pinggan kita terus dia topup tanpa di minta!!


Tengookkk, staff dia datang lagi. Tak panggil punnnn. Pinggan kita dah kosong je terus dia tambahh. 


Lagiiiiii. aaaa bestnya tempat ni, servis dia memang tiptop, dilayan macam rajaaaaa.




Okay selain BBQ grill, korang pun boleh menikmati makanan di bahagian buffet dia. Macam-macam ada! Nasi, pasta, sup, dessert, EH MACAM-MACAM LA ADAAAAA. Yang bestnya sebab semua ni included dalam harga BBQ dann buffet tuuu. So makan la sepuas-puasnyaaa!


Nasi pun adaaaa. Siapa yang suka beriyani memang heaven la makan kat sini sebab macam-macam jenis beriyani adaaa.


Kuah untuk beriyani pun ada pelbagai jenis. Pilih la nak mana pun.. Haha


Sup pun adaaaa







Selain tu, korang pun boleh custom request nak order apa. Nak pasta carbonara? olio? Order je apa yang korang nak! hihi


Kat sini memang ada macam-macam station, dan setiap station menghidang makanan yang berbeza!


Salad pun adaaaaa



Dessert pun adaaaa..


Yeay macam-macam adaaaaa



Balik semula ke tempat, staff dia tambah lagi makanan ke dalam pinggan kita. Hahaha Kalini staff dia hidangkan crispy corn which is among our favourite dish dekat barbeque nation. Jagung dia goreng bersama bawang dan rempah ratus yang pasti membangkitkan selera makan korang. Marvellous!!!! 




Last but not least, roti naan pulakkkk. Dekat sini korang boleh order je roti nan and diorg buat on the spot untuk korang. Memang sedap sebab dia serve panas-panas roti naan ni! Rangup dan sedap utk dimakan begitu sahaja.



Rasanya duduk makan dalam ni je dah boleh naik 5kg! Hahahahaha tapi takpela, sekali sekala korang reward diri makan sepuas-puasnya, apa salahnya kann? hihi


Okayyy dah tak larat, kami surrenderrrrrr. Mulut masih mampu menerima sebab makanan dia memang sedap-sedap, tapi perut dan waistline seluar mengatakan "no more spaceeeee, terlalu penuh alreadyyy" hahahaha


Dah kenyang??? Haa bolehla start karaoke pulak. Hahahaha

HARGA BUFFET BARBEQUE NATION 2019

DEWASA
Lunch (Monday - Friday) RM 49
Dinner (Monday - Thursday) RM 59
Lunch (Saturday - Sunday) RM 59
Dinner (Friday - Sunday) RM 69

KANAK-KANAK RM 29


Untuk pengetahuan korang, memandangkan restoran ini terletak di pavilion, maka di satu sudut kecil di hujunggggg restoran ini ada bar kecil. Tapi, tiada sebarang minuman keras yang dihidangkan secara terbuka! Minuman keras hanya akan dihidangkan di atas permintaan sahaja. Lagipun, cawan yang kita gunakan pun berbeza dengan cawan yang menghidangkan minuman keras.

Tapi korang jangan risau sebab makanan dia tiada unsur yang meragukan sebab memang HALAL. In fact, rangkaian restoran ini memang halal di seluruh dunia. Alaa sama la macam restoran Chillis, makanan dia halal, tapi ada bar macam ni jugak..

As I said earlier, restoran in tersangat sangat lah besar, jadi korang boleh lah makan di section yang lain sebab dia ada banyak section untuk makan. Tak perlu lah makan di ruangan yang ada bar tu yeee. Banyak tempat lain untuk di makan


Overall, tempat ni memang terbaiklaaaaaaa. I memang recommend sangat korang datang sini sebab harga dia sangat-sangat murah, sangat-sangat berbaloi untuk makanan yang dihidangkan, serta layanan dan servis yang superb dan tiptop!

Because of that, I rate this restaurant ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
DISCLAIMER : This is my honest review based on my personal experience at that moment. It might be different to your experiences in the future.

For more info :

Barbeque Nation Pavilion

 Level 9 Elite Pavilion Mall
168 Jalan Bukit Bintang
55100 Kuala Lumpur




In collaboration with @socialfoodmarketer