Saturday, 5 October 2019

Vouk Hotel, Penang, keselesaan untuk harga yang berpatutan

October 05, 2019 0

Hi semuaaaa. Ada plan untuk ke Penang tapi nak cari tempat yang murah dan selesa untuk menginap? Haaa, korang boleh cuba Vouk Hotel Suites, Penang! Bukan Zouk ye, tapi Vouk haha.


SEKITAR SUASANA VOUK HOTEL, PENANG
Apa yang I suka dengan Vouk Hotel ini ialah, mereka mengambil berat dengan seni reka di dalam hotel itu sendiri. Memang cantik . Reka bentuknya tampak mewah dan eksklusif! Jadi orang tidak akan menyangka bahawa taraf hotel ini hanyalah 3 bintang kerana persis 4 bintang!


 PILIHAN BILIK DI VOUK HOTEL, PENANG 
Terdapat banyak pilihan bilik untuk Vouk Hotel. Antaranya ialah :

DELUXE ROOM TWIN BED

Vouk Hotel Suites - Deluxe Room Twin Bed City View 1

DELUXE ROOM KING-SIZED BED


Vouk Hotel Suites - Deluxe Room King Sized Bed City View 3

DELUXE TRIPLE ROOM

Vouk Hotel Suites - Superior Deluxe 2

EXECUTIVE SUITE


Vouk Hotel Suites - Executive Suite Jacuzzi tub

Vouk Hotel Suites - Executive Suite
All rooms include:
LCD TV (with satellite channels) • Electric kettle • Ironing & ironing board • Coffee & tea making facilities
Bedroom slippers • Private shower and toilet area • Basic VOUK Hotel Suites toiletries and other bath amenities

HARGA BILIK DI VOUK HOTEL, PENANG
Harga berbeza mengikut jenis bilik. Boleh lawati laman web mereka iaitu www.VoukHotelSuites untuk mengetahui harga terkini. Oh ye, sekarang mereka tengah mengadakan sales 30%, boleh check it out now!


 SEKITAR SUASANA BILIK KAMI DI VOUK HOTEL, PENANG
Jadi jom lihat bilik yang disediakan untuk kami! Kami mendapat bilik Deluxe Double, cukuplah kerana kami hanya berdua. Haha

Masuk-masuk je, I was like uuuu I love this room. I love the design, I love the concept! Memang suka sangat! Modern and chic!

Sorry katil dah berkedut-kedut sikit sebab kitorang dah pergi baring untuk try lembut ke tak. Okay lembut, selesa. LULUS! Haha

Istimewanya di sini, mereka menyediakan kerusi urut bersaiz mini! Nampak tak kerusi yang merah tu? Haaa itu lah kerusi urutnya! First time jumpa, and I was really impressed. At least boleh la urut sikit badan, jadi la kan, lagi-lagi lepas dah pergi Escape Theme Park Penang, memang lenguh badan! haha


I love it when they provide iron. Good job!


The toilets were super spotless clean. I love it!


Air mineral disediakan. Perfect!

SARAPAN PAGI DI VOUK HOTEL, PENANG
For those yang ambil bilik dengan sarapan, trust me, this hotel probably serves one of the best meals for hotel breakfast! Memang banyak gila choices diaaaaa! Memang puas hati sangat!!
Cafe dia pun luas dan cantik!


You can do your own porridge


Dim summmm! I love this so muchhh! Jarang la hotel serve dim sum, unless memang hotels yang 4-5 stars laa.


Ada noodle station so boleh dapatkan mee kari. Nyummy!


Hot soya bean pon ada okayyyyy! 



Varieties of food!


Putu mayam, thosai


Yogurt



You can choose omelette, scramble eggs and sunnyside!


And more food! nyummy!

 REVIEW VOUK HOTEL, PENANG 

Overall, I am super satisfied dengan Vouk Hotel Penang. Of course, happy tummy happy me! Hahaha. Let me list down apa yang best di sini :

1. The room is really cosy, very clean, with a touch of modern and chic design!
2. I love the additional kerusi urut kat dalam bilik. Memang sangat bergunaaaaa! 
3. The staffs were friendly. Agaknya orang Penang mmg friendly kot hahaa
4. Location dia memang convenient la, di tengah-tengah bandar.
5. Sebelah vouk hotel penang ada starbucks, kebetulan pula time tu sale Merdeka, uish dapat Buy 1 Free 1 air starbucks okayyyy haha
6. Free guarded parking. Di jaga oleh pengawal keselamatan. Acik tu friendlyyyyy
7. Kalau ambil breakdast memang berbaloi sebab ada pelbagai pilihan!
8. Diorang ada provide complimentary shuttle service to selected location. So good!


shuttle-servicev2d

Cuma things you need to consider :

1. Deposit dia RM 100, but you will get it back time check out
2. Disebabkan berada di dalam bandar, a bit jam la, so lebih baik jalan kaki je untuk food hunt

Overall, I am super satisfied with this place. Totally recommended bila datang ke Penang!


INFO VOUK HOTEL, PENANG

Address: Vouk Hotel, Penang,
57-G-3, Mansion One, 
Jalan Sultan Ahmad Shah, 
Georgetown, 10050 George Town, Penang
Phone: 04-370 8333

Saturday, 28 September 2019

Soalan-soalan PANAS ketika di Immigration dan cara untuk jawab soalan immigration Korea, Australia dan lain-lain

September 28, 2019 0
Hi semua! 

Korang nak pergi bercuti ke Australia dan Korea tetapi takut sebab katanya immigration di sana semakin ketat kan? Ada orang ditahan untuk soal siasat, dan apabila tidak dapat menjawab soalan, ada yang dihantar pulang ke Malaysia semula. Ngeri kannnn. Yela sekarang ni pula macam-macam kes orang ambik kesempatan gunakan visa melancong untuk bekerja. Haihhh diorang ni punnnn. 

Nila setitik rosak susu sebelanga. Gitchewwww

Tetapi jangan risau,  in sha Allah kalau korang ikut tips-tips di bawah ini, korang tak perlu runsing lagiiii. I pun akan kongsikan soalan-soalan HOT yang sering di tanya oleh pegawai imigresen tidak kira di mana pun, Australia, Korea, USA, UK, in sha Allah jawapan dia lebih kurang je. Yang penting, yakin!


 TIPS 1 : PRINT SEGALA DOKUMEN PERJALANAN

Pastikan korang menyediakan dokumen-dokumen perjalanan DENGAN LENGKAP! Kalau yang selalu travel dengan I, diorang memang tahulah I ni sangat detail orangnya, semua print outs ada. Dan I juga usually akan print kan sekali untuk kawan-kawan yang travel dengan I. So semua orang akan ada copy of its own.

Antara dokumen yang wajib ada ialah :

- Tiket penerbangan pergi dan balik
- Print out VISA (sekiranya negara tersebut memerlukan visa)
- Itinerari perjalanan secara terperinci
- Print out hotel bookings
- Print out voucher aktiviti yang korang buat 
(seperti KKday atau KLOOK)
- Print out tiket bas / train 
- Print out segala dokumen yang diperlukan lah senang cerita haha

Letakkan semua di dalam satu file yang clear, so senang, bila ditanya je terus korang keluar kan file tu dan tunjuk!

Kenapa kena print out? Walaupun sekarang ni zaman moden dan save the trees so kurangkan paper and all, TETAPI, korang tetap kena print SEBAB :

1. Mungkin handphone takde battery ketika pegawai imigresen nak tengok dokumen-dokumen atas
2. Mungkin tiada akses internet ketika nak tunjuk dokumen tersebut 
 (phone anda belum roaming / tiada wifi disediakan di airport / signal wifi terlalu lemah)
3. Time dah kalut-kalut tu probably website / phone anda hang / crash dan sebagainya

Jadi I memang nasihatkan untuk print je, just to be prepared. Kalau nak save the trees, lepas dah balik nanti recycle la paper tu :)


Ini contoh print out itinerari. Pastikan secara jelas di dalam itinerari bila anda akan pulang ke Malaysia (negara asal)


Ini contoh print out untuk hotel bookings. Kalau duduk 2 hotel, print untuk dua-dua booking, Kalau duduk 3 hotel, print ketiga-tiganya sekali. Baru lah pegawai tu nampak kesinambungan travel journey korang tu




TIPS 2 : KETAHUI SOALAN-SOALAN YANG BIASA DITANYA OLEH PEGAWAI IMIGRESEN


Soalan-soalan yang biasa ditanya oleh pegawai sebenarnya soalan umum. Dia cuma nak tahu je korang ni datang negara dorang untuk bercuti berjalan je ke atau nak bekerja. Tu je tujuan utama dia.

Ok jom kita tengok contoh-contoh soalan dan cara jawapan yang biasanya I gunakan untuk jawab. Yang mana I underline tu korang boleh tukar dengan jawapan korang okay! Wah macam jawab peperiksaan pulak hahaha

SOALAN 1 : WHY ARE YOU VISITING KOREA / AUSTRALIA?

JAWAPAN 1 : I am here for a holiday.
JAWAPAN 2 : It's my first time here, so we are planning to go to see the kangaroos / Namsan Tour (atau apa-apalah yang korang berminat nak pergi kat sesebuah negara haha)

SOALAN 2 : HOW LONG WILL YOU BE IN KOREA / AUSTRALIA?

JAWAPAN 1 : I will be here for only 10 days
JAWAPAN 2 : I will be here for 5 days and will be back to Malaysia on 20th December. 

SOALAN 3 : ARE YOU TRAVELLING ALONE?

JAWAPAN 1 : No, I am travelling with my family.
JAWAPAN 2 : Yes, I am travelling alone.

SOALAN 4 : WHERE WILL YOU BE STAYING?

JAWAPAN 1 : I will be staying at Itaewon Inn in Seoul. 
JAWAPAN 2 : I will be staying at Itaewon Inn
 for 3 days before going to Busan and stay at Kimchee Guest House in Busan for another 4 days before going back to Malaysia.



SOALAN 5 : DO YOU HAVE ANY FAMILY MEMBERS IN KOREA?

JAWAPAN 1 : No, I don't.
JAWAPAN 2 : Yes, I have a sister who is studying at Ewha University.

SOALAN 6 : HOW MANY TIMES HAVE YOU BEEN TO KOREA?

JAWAPAN 1 : This is my first time.
JAWAPAN 2 : This is my third time to Korea.

SOALAN 7 : WHY ARE YOU BACK IN KOREA?

JAWAPAN 1 : Because I love Korea and I missed eating kimchee.
*Jawapan ni usually akan buat dia happy dan tergelak. haha


JAWAPAN 2 : Because I love to explore Korea because there are many beautiful places to discover.

SOALAN 8 : DO YOU WANT TO WORK AT KOREA?  / ARE YOU SURE YOU'RE NOT HERE TO WORK? (RARE CASE)


JAWAPAN 1 : No, I am only here for a holiday.
JAWAPAN 2 : With proper working VISA, maybe one day I will work here in the future. But for now, I am just here for a holiday.

SOALAN 9 : CAN I SEE YOUR DOCUMENTS MISS / MAAM / SIR?

JAWAPAN 1 : Yes, definitely! This is my itinerary, this is my boarding tickets, etc. etc. 

Okay, tu je soalan-soalan yang biasanya ditanya. Kalau dia nampak korang macam tergagap-gagap dan tak confident, dia akan pusingkan soalan tu untuk trap korang. Padahal soalan dia sama je, tapi dia twist sikit je untuk tengok jawapan korang sama tak dengan jawapan first yang diberikan.

So kalau korang tak buat salah, memang datang untuk bercuti dan bukannya bekerja, so kenapa nak takutkan? Jawab je dengan tenang. No worries! Happy flying everyone!


M Qube Hotel, Penang, pengalaman bermalam di capsule hotel canggih

September 28, 2019 0


Hi semua!
Mencari tempat yang murah dan menarik untuk menginap di Pulau Pinang? Teringin untuk mencuba menginap di capsule hotel yang moden? Kini, korang boleh cuba M Qube Hotel, Pulau Pinang!


Dengan harga bilik semurah :
RM 58 untuk Single Bedroom
RM 78 untuk Double Bedroom

M Qube pastinya menjadi pilihan hati kerana harganya yang sangat berpatutan, lagi-lagi dengan konsep yang futuristik dan moden!




SUASANA DI M QUBE HOTEL

Mari kita lihat sekitar suasana di M Qube Hotel!




Beginilah rupa capsule hotel. Menarik kan? Terdapat banyak bilik yang disediakan untuk ruangan yang limited! 

Peringatan : Konsep ini mungkin tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai anak kecil, dan juga untuk mereka yang mengalami klaustrophobia (takut dan mudah sesak untuk ruangan sempit) 

KEPERLUAN YANG DIBERI KETIKA CHECK IN


Ketika check in, anda akan diberikan sebuah bag yang mengandungi :

  1. - Headphones
  2. - Remote
  3. - Toiletries 
  4. - Tuala
  5. - Travel adapter

Keperluan ini sangat penting untuk memastikan penginapan kita lebih selesa! 

Nota penting : Segala yang diberikan perlulah dipulangkan semula ketika check out kecuali toiletries sahaja.

KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN DI DALAM BILIK CAPSULE 

Antara kemudahan yang disediakan di dalam bilik antaranya ialah :

1. Safety deposit
2. TV yang mempunyai pelbagai pilihan menu 
3. Lampu pelbagai mod
4. Hanger
5. Fire Extinguisher
6. Aircond
7. Plug untuk charge
8. Air mineral
9. WiFi
10. Cermin besar yang cantik!



Korang boleh gunakan safety deposit untuk menyimpan barang berharga.


TV yang mempunyai pelbagai pilihan menu seperti untuk tonton movie, main game dan mendengar muzik. Best!


air mineral


Lampu pelbagai mod; boleh pilih mod gelap, sexy, cerah


Dan pastinya cermin yang besar dan bercahaya ini! I suka sangat okayyy haha




Selfie while you can! Haha

Important notes :
1. Tandas merupakan konsep shared bathroom
2. Mereka mempunyai locker untuk menyimpan luggage
3. Perlu membayar deposit RM 50, dan akan dipulangkan semula
4. M Qube hotel ini terletak betul-betul di dalam Pulau, jadi memang mudah untuk ke bandar, dalam 10 minit sahaja.

 INFO M QUBE HOTEL 

 Alamat :
M Qube Hotel,
22 A,B,C&D, Jalan Aziz Ibrahim, 
Kampung Sungai Nibong, 
11900 Gelugor, Pulau Pinang

Boleh menghubungi mereka di :

NOMBOR TELEFON : 04-641 1999
FACEBOOK : MQUBEHOTEL
INSTAGRAM : MQUBEHOTEL

Jadi setakat itu sahaja perkongsian saya. Happy holiday guys!