Sunday, 14 October 2018

Review Unicorn 25 Cafe Puchong

October 14, 2018 0



Salam. Adakah anda ingin mencari cafe untuk bersantai ataupun untuk meraikan hari jadi orang yang sangat istimewa? Maka Unicorn 25 adalah pilihan yang terbaik untuk anda!

Dengan menyajikan pelbagai menu menarik, anda pasti tertarik! Antara hidangan yang anda perlu cuba ialah Bird Cage High Tea, di mana hidangan akan dihidangkan di dalam sangkar burung berserta dekorasi yang menarik!



Waahhh menarik bukan setting makanannya!! Berikut merupakan list yang perlu korang cuba sekiranya korang datang ke cafe ini.

BIRD CAGE ALL DAY HI TEA (2-4 PAX)



Cantikkan setting ala-ala bird's cage ni. First time jumpa. Memang unik! 

APA YANG INCLUDED?

Yang bestnya set ini ialah, dia ada pelbagai jenis hidangan, jadi anda boleh cuba macam-macam! Antaranya ialah Mini croissants, mini scones, salad cup, smoked chicken burger, sandwiches, creme brulees, mini cakes, chocolate cups, fruit tarts, unicorn cupcakes, unicorn macarons. 



That unicorn cupcakes and macarons are so cute!





Fuhhh macam-macam ada, jadi memang kena makan berkongsi sebab kalau makan sorang tak habisssss.



Hidangan ini memang patut dikongsikan antara 2 - 4 orang sebab kalau makan sorang tak habis! 

DUTCH BABY PANCAKE

Selain itu, anda juga perlu mencuba Dutch baby pancake kerana ia merupakan antara hidangan signature di cafe ini! 


Apa yang menariknya ialah, owner kafe Unicorn 25 ini sendiri pergi ke Korea untuk mempelajari cara untuk membuat baby pancake ini! Jadi, pastinya hidangan ini istimewa sekali!

CHOCO BERRY TOAST

Sekarang tengah famous Baked Tokyo Shibuya Toast kan? Jangan risau sebab kat sini pun ada untuk korang cuba!





Just look at the details. Mouth watering! 



It consists of baked shibuya toast, served with vanilla ice cream, fresh strawberries, dan disalut dengan homemade chocolate whipped cream and chocolate sauce. Nyummy!!

Ada juga pilihan-pilihan lain seperti mashmallow, banana, honey, cheese, so depends pada korang nak cuba yang mana heeee.




Kena makan cepat sebelum aiskrim dia cair! 

TUNE-NA WAFFLE



Nak try satu kelainan? Cuba la Tune-Na Waffle dia! 





Just imagine that crispy waffle, with tuna on top perghhhh, rare. 
Mesti makan time panas-panas untuk menikmati rasa waffle tu!



Rasa dia sweet and savoury, which is quite a surprising yet pleasant combination! Nyummyyy

Mungkin ada yang bertanya, cafe ni ada tak makanan yang berat? Of course! Nak spaghetti, nasi, semua ada! 

KOREAN VOLCANIC RICE

Haa, nama dia kerlasss kan. Macam ala-ala Mr Dakgalbi, yang ada nasi goreng dengan cheese. Bagi penggemar cheese boleh cuba!



Nak makanan jepun, western pun ada. Boleh tengok menu di bawah ini nanti ye. Macam-macam ada!

DRINKS

Of course kalau kita datang untuk makan, tak lengkap kalau takde minumnya kan? Haa so ini antara air yang menjadi signature di cafe ini untuk anda cuba




From left : Super Mix Berries, Skying Night, Prosperity Pomelo Lychee

Ada banyak lagi pilihan minuman to choose from.


Serba sedikit mengenai Unicorn 25 Cafe ini, macamana nama ini boleh terhasil? Jadi, mereka menerangkan bahawa Unicorn represents luck because it is a mythical creature, while the number 25 pula memberi makna positivity, caring and good vibes.

Yes, the surrounding of this cafe itself has a good vibe! Love the interior! Sesuai untuk buat event macam birthday party dan bachelorette!










Behind the scene gittuwww


MENU UNICORN 25
*SCROLL DOWN TO SEE MORE*


















Overall, it is a great place to hangout with your friends and family! The food was great, the vibes was fantastic, the staff was friendly. LOVE ITTTTT.
Jadi, sekiranya anda berminat untuk mengadakan event harijadi atau menyambut bachelorette, atau hanya sekadar untuk bersantai-santai, bolehlah ke Unicorn 25!



UNICORN 25 CAFE

Address: SS-01-19 Skypod Square Persiaran Puchong Jaya Selatan Bandar Puchong Jaya, Bandar Puchong Jaya, 47100 Puchong, Selangor
Opening hours :


Weekdays : 10.30 AM - 10.30 PM
Weekends : 9 AM - 10.30 PM

FB : unicorn25cafe

Want me to review your restaurant? Email me now at : alleydae@yahoo.com


Monday, 8 October 2018

RESTORAN MANGKUK AYAM, TARIKAN TERBARU CYBERJAYA

October 08, 2018 0



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Harini korang nak makan kat mana? Kalau belum ada plan, jom try makan di Restoran Mangkuk Ayam Cyberjaya! 



Nama dia unik kan? Rare betul nama restoran mangkuk ayam tu. Nama yang unik itula kita lebih cenderung untuk mencuba. Konsepnya ala-ala kopitiam, ditambah pula interior design yang moden dan hipster, sangat sesuai untuk semua golongan samada tua & muda!

Restoran ini terletak di D Pulze Cyberjaya je. Okay enough babbling, let's go straight to the point. Apa je menu yang menarik di restoran ini?





Ini merupakan menu bagi Restoran Mangkuk Ayam. Apa yang menarik tentang menu ini ialah mereka menyediakan kombo set iaitu makanan main dish berserta minuman dengan harga yang murah! 

Apabila diamati menunya, for me the price is quite reasonable la. Not too expensive, so it is affordable. Tapi samada berbaloi atau tidak tu, kita kena tunggu sampai habis review ini.





Haa nampak tak banyak makanan atas meja tu. Tak sabar nak tryyyy.

MAIN MEALS


Jadinya, antara menu yang korang kena try ialah :


Bubur ayam (RM 8.90)

To be honest, I am quite surprised ada bubur. So far jarang la jumpa restoran yang ada jual bubur selain McD. Haha. Sedap bubur dia! Portion dia pun besar, boleh makan untuk dua orang.


Asam laksa (RM 11.90)



Kuey Teow Sup Ayam (RM 11.90)



Mee kari (RM 11.90)



Nasi rendang daging (RM 13.90)


SNACKS AND DESSERTS



For those yang nak makan ringan-ringan macam snacks and desserts pula, antara menu menarik yang korang boleh cuba ialah :


Mangga Ais (RM 7.90)



Rojak buah (RM 7.90)


Taufu sumbat (RM 7.90)


Pecal sayur (RM 7.90)


Mee rojak ayam (RM 10.90)


Mee rojak sotong (RM 11.90)
This one memang sedap! rojak dia macam yang kita makan kat mamak tu. Sedapp

DRINKS

Dia ada pelbagai jenis air, antara yang menambat hati dae ialah Jus Kedondong Asam Boi, dan Jus Limau Kastar Asam Boi.




Jus Limau Kastar Asam Boi (RM 5.90)

I ordered Jus Kedondong, tapi tak sampai-sampai and end up habis so takpelah takde rezeki.






So itulah antara menu yang sempat dae list kan.. Semua ni in sha Allah memang padu beb!!! 




Pros :
Makanan sedap
Harga reasonable

Cons :
Restoran sempit sikit

DISCLAIMER : At the time I dihidangkan makanan ini, memang sedap. So tak tahu in the future macamana whether dia boleh maintain the quality or not.



Video simple for Restoran Mangkuk Ayam Cyberjaya :



So kalau korang nak try, bolehlah kunjungi :


RESTORAN MANGKUK AYAM
P10 (Ground Floor), DPulze Shopping Centre.
Waktu operasi : Dibuka setiap hari dari jam 10.00 AM - 10.00 PM
Facebook : https://www.facebook.com/Mangkukayam/