Monday, 27 May 2019

Berbuka dalam Talam di Tempurung Kitchen

May 27, 2019 0

Assalamualaikum. Macamana bulan puasa so far? Harini nak berbuka di mana? Kalau belum ada plan, boleh la try berbuka di

Tempurung Kitchen,
 10-1 Jalan Lengkuas D16/D Ken Rimba, 
Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

Harini berpeluang untuk berbuka dengan crew Amboi Dot Com. Siapa kenal? Mesti pernah ternampak je diorang ni Facebook yang selalu buat video-video lawak tu haha


Okay back to story, jom kita review set berbuka di Tempurung Kitchen

APA YANG MENARIK DI TEMPURUNG KITCHEN?

HARGA YANG BERPATUTAN

So persoalannya, apa yang menarik? Haaa Tempurung Kitchen memperkenalkan set talam dengan harga yang murah dan sangat-sangat berpatutan! Jadi korang boleh lah datang dengan keluarga ataupun dengan rakan-rakan sebab kuantiti dia banyak!

Jom kita tengok menu-menu set talam oleh Tempurung Kitchen.







Haaa, menarik kan? Meskipun namanya set talam, tapi korang janganla geli, don't worry, sebab pinggan ada disediakan, so boleh je ambil dari set talam dan masukkan ke dalam pinggan untuk makan. 

Yang paling best sebab macam-macam adaaaa, korang boleh je pilih mana-mana ikut selera korang.

SUASANA MINIMALIS DAN ELEGANT 

Dae memang tabik lah dengan Tempurung Kitchen kerana effort diorang untuk mencantikkan restoran ini. Nampak classy dan elegant tetapi amat minimalis, ala-ala hipster gitu.






Cantik kannn. Walaupun minimalis tapi designnya moden dan elegant! Jangan risau, walaupun nampak moden dan elegant, tetapi harga makanannya tak mahal pun, sesuai untuk bajet anda.

PERNAH DITERJAH OLEH JALAN-JALAN CARI MAKAN TV3


Haaa jangan main-main tau, diorang pernah diterjah oleh JJCM. Bukan beshe-beshe ni restoran niiiii

GO CASHLESS AT TEMPURUNG KITCHEN


Lupa nak bawak dompet? Haa boleh bayar pakai Boost dan dapatkan cashback! Boleh juga bayar pakai Maybank QRPAY. Menarik kannn. Selain tu korang juga boleh order dari Food Panda!

MAKANAN YANG ENAK LAZAT DAN SEDAP!

Apa yang paling penting untuk setiap restoran bukan hanyalah terletak pada nama, tapi sudah tentu terletak pada makanan yang dihidangkan. Jom tengok makanan yang dihidangkan, dan jom kita try semuanyaaa




I love the presentation. Memang cantik dan menarik!

TALAM KELANTAN


Antara hidangan yang ada untuk talam kelantan ialah : nasi putih, ikan singgang, ikan rebus goreng, daging goreng, sayur masak lemak, ulam, budu

TALAM SHELL OUT






Antara hidangan yang ada untuk talam shell out ialah shell out dan nasi kerabu. Memang sedappp dan recommended!

TALAM CHINESE



Antara hidangan yang ada untuk talam chinese ialah nasi putih, ikan siakap sweet sour, daging black pepper, buttermilk chicken, pak choi oyster, sambal belacan. SEDAPPPPPP GILAAAA

TALAM WESTERN



Antara hidangan yang ada untuk talam western ialah mushroom soup, garlic bread, spaghetti, chicken chop / lamb chop, french fries, jumbo sausage, coleslaw. 

Makanan dia memang so far semua sedap, memang ada rasa, memang lazat! Walaupun bulan puasa pun dia boleh maintain kualiti rasa tu memang tabik!!

SIDE DISH


Siapa tahu ni ape? Yessss Koba Guling. First time makan, sedappppp!

Overall, memang dae puas hati sangat-sangat dengan Tempurung Kitchen. Good job Tempurung Kitchen and keep up the good work!

So bagi anda yang nak ke Tempurung Kitchen, boleh lah hubungi 
mereka 

INFO TEMPURUNG KITCHEN

Tempurung Kitchen,
 10-1 Jalan Lengkuas D16/D Ken Rimba, 
Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

Atau lebih mudah, whatsapp je mereka : 

Kalau korang nak pergi selepas bulan puasa pon boleh. Boleh baca review dae sebelum ini di 



Saturday, 25 May 2019

Berbuka Puasa di Atmosphere 360

May 25, 2019 1

Hi semuaaa! Apa khabar? Malam tadi dae baru je berbuka puasa di Atmosphere 360. 

Haa ingat tak haritu dae dijemput untuk review buffet ramadhan di Atmosphere 360, tapi dae pergi tu sebelum bulan puasa menjelang. Boleh baca di :


So kali ini, dae datang lagiiii untuk review bagaimana pula suasana Atmosphere 360 di bulan ramadhan. Dan kali ini juga, dae bawa keluarga sekaliiii. So jom kita tengok apa yang menarik di sini sepanjang bulan puasa.

INFO MENGENAI ATMOSPHERE 360

Masa operasi restoran Atmosphere 360 :
11.30 am - 11.00 pm

Masa operasi khas untuk buffet ramadhan :
6.30 pm - 11.00 pm

Alamat :
Restoran berputar Atmosphere 360,
Menara Kuala Lumpur,
Jalan Puncak, 50250 Kuala Lumpur

Untuk reservation:

Hubungi 60320202121 atau klik link di bawah untuk ke laman web mereka 



CARA-CARA UNTUK KE ATMOSPHERE 360

Bagi mereka yang baru pertama kali di Menara KL, anda boleh la park kereta anda di parking yang disediakan.


Kemudian, anda perlu menaiki escalator ini


Setelah menaiki escalator, anda akan melihat kaunter yang berwarna ungu itu. Sebut sahaja nama yang telah digunakan untuk reservation, dan mereka akan memberikan tiket sebagai pass untuk menaiki lif dan juga mengandungi info nombor meja anda.


Tadaa inilah tiket dae. Jadi kita tunjuk je semasa hendak menaiki lift ke restoran Atmosphere 360!


Yeayyy sampai. Jangan risau, kalau anda rasa seperti sesat, boleh je tanya staff mereka kerana staff mereka sangat baik! 

Okay, jadi kenapa korang perlu cuba berbuka di Atmosphere 360? Haa jom baca review dae.

SUASANA EXCLUSIVE DI ATMOSPHERE 360

Sebut sahaja nama restoran ini sudah pasti ramai mengetahui bahawa restoran ini bukan calang-calang restoran. Ia merupakan restoran mewah dan ekslusif yang sering dikunjungi oleh VVIP di dalam dan di luar negara! Bukan sahaja itu, ramai juga memilih restoran ini sebagai destinasi makan malam romantis (romantic dinner) bagi menyambut ulang tahun perkahwinan. 


Memang tidak dapat dinafikan bahawa suasana di Atmosphere 360 kelihatan amat exclusive, relaxing dan romantic! Mereka berjaya menghidupkan suasana untuk tampak mewah. Pihak Atmoshere 360 juga telah memenangi pelbagai anugerah dan sememangnya mereka layak!


Bagi mereka yang berbuka puasa di sini, anda boleh menyaksikan sendiri matahari terbenam dari ketinggian 282 meter dan juga menikmati kecantikan lampu-lampu bandaraya Kuala Lumpur di waktu malam.


Apa yang menariknya ialah kita berpeluang untuk menikmati juadah sambil melihat ke luar jendela pemandangan yang cukup indah. 


Tempat duduk kami. Yeayy sebelah tingkap!


I really really love the ambience. So exclusive, so romantic!

PELBAGAI JUADAH MENYELERAKAN 

Selain itu, antara sebab kenapa anda perlu berbuka puasa di Atmosphere 360 ialah kerana kepelbagaian juadah yang disajikan! Tahun ini sahaja, lebih 240 jenis juadah yang disajikan oleh chef!  

Dari masakan  Melayu tradisional, ke masakan barat, ke makanan Jepun, semuanya ada untuk bersesuaian dengan selera anda!





Kalau nak berbaloi, memang digalakkan untuk ambil oyster dan segala jenis seafood di sini banyak-banyak sebab dia mahal! Haha





Jangan lupa ambil Salmon juga! Sedapnyaaaaa


Selain itu mereka juga ada membuat sushi on the spot. Anda juga boleh meminta sashimi Salmon!



Nak makan mee pun boleh. Pelbagai jenis mee kita boleh request. Antaranya ialah mee sup, laksa dan lain-lain.


Nak lemang? Ketupat? Rendang? Pun adaaaa


Pelbagai jenis pilihan sayuran-sayuran.


Apa yang menariknya ialah di bulan puasa, mereka ada membuka satu booth lagi iaitu booth dessert. Sebab masa haritu dae datang sebelum bulan puasa, tak ada pula. Jadi ini merupakan satu keistimewaan tambahan khas untuk yang berbuka di sini.




Saje ambil gambar cheese ni sebab cantik! Macam dalam kartun tu hihi.

REDUCE FOOD WASTAGE CAMPAIGN

Meskipun mereka menyajikan 240 jenis hidangan, jangan bimbang kerana mereka telah mengadakan kempen “Reduce Food Wastage,” maka tiada lebihan sisa makanan yang akan dibuang begitu sahaja. 

Mereka hanya menyajikan hidangan mengikut jumlah booking pada hari tersebut. Oleh itu, anda digalakkan untuk book terlebih awal bagi membantu chef menganggarkan kuantiti yang perlu disediakan!

LIVE COOKING

Seiring dengan kempen "Reduce Food Wastage", antara usaha mereka untuk mengurangkan pembaziran ialah dengan mengadakan live cooking! So anda berpeluang untuk menikmati hidangan panas, “fresh from the oven”  di samping dapat mengurangkan pembaziran! Good job Atmosphere 360!


Di section Live Cooking ini, anda boleh pilih nak suruh chef masak on the spot mengikut pilihan hati anda seperti;

Grilled half baby lobster,
Salmon brick,
Marinated beef,
Marinated chicken drumstick,
and Sotong bakar! Nyummmyyy!


Masa kitorang tengah makan, tiba-tiba staff dia menghulurkan durian crepe untuk semua orang cuba. Wahhhh saya suka saya sukaaa


So jom makan banyak-banyakkkk!

LIVE GHAZAL


Sambil menikmati makanan, kita pun disajikan dengan live ghazal dan live performance yang merdu! Jadi memang best laaa, happening!

SURPRISE UNTUK ORANG TERSAYANG

Untuk pengetahuan anda, anda boleh membuat sambutan hari jadi secara percuma di Atmosphere 360! Cuma request sahaja kepada staff untuk buatkan kejutan, dan mereka akan membawa kek yang berlilin serta menyanyikan lagu birthday untuk orang tersayang.

Kebetulan birthday abah hari iniiii. So kita pun tumpang celebrate. Weehooo





Happy birthday abah! Abah pun tak sangka dapat cake dan di celebrate begituuu. Memang best la Atmosphere 360 ni, dia tak charge apa pun for that cake! Memang terbaikkkkk la diorang!

NIKMATI PEMANDANGAN KUALA LUMPUR YANG INDAH SECARA 360°  BERSAMA TERSAYANG


Seperti mana yang anda tahu, nama restoran ini ialah Atmosphere 360° kerana restoran ini boleh berputar sikit demi sikit. Jadi one moment anda sedang menghadapa menara berkembar Kuala Lumpur, the next moment anda sedang menghadap menara tertinggi di Malaysia iaitu Tun Razak Exchange pula!



Yang paling I enjoy di sini is definitely the view. Memang cantik dan romantic! 

HALAL CERTIFIED RESTAURANT

Untuk pengetahuan anda, Atmosphere 360 telah diiktiraf HALAL oleh JAKIM dan mereka turut mendapat anugerah BESS RESTAURANT (Bersih, Sihat, Selamat)


Mereka juga telah memenangi pelbagai anugerah dan ternyata Atmosphere 360 merupakan antara restoran yang terbaik di Malaysia!

Jadi book sekarang semasa masih ada peluang untuk mencuba Atmosphere 360! Boleh lihat poster dibawah untuk rujukan.

KEMUDAHAN SURAU DI KL TOWER


Berbuka puasa di luar sudah semestinya agak rushing untuk solat tetapi jangan risau kerana pihak Atmosphere 360 ada menyediakan dua surau di tingkat yang berbeza!

PRAYER ROOM


Upper Ground Floor – Male (1) and Female (2)
TH 03 (Mega View Banquet Room) – Male /Female (1)


HARGA BERBUKA PUASA DI 
ATMOSPHERE 360, KL TOWER

Harga Buffet Ramadhan tahun ini ialah
RM 232 untuk 2 orang

Diskaun 50% untuk 30 tempahan pertama
Diskaun 40% untuk 30 tempahan seterusnya 
Diskaun 30% untuk 40 tempahan seterusnya

Jadi anda perlu menghubungi pihak Atmosphere 360 untuk mengetahui status diskaun semasa.



atau hubungi :