Saturday, 14 December 2013

Things to bring during winter

Assalamualaikum semuaa... 


 Okay harini sy nk share la apa yang perlu dibawa ketika bercuti di luar negara. In this posy, sy akan lebih menekankan kepada musim sejuk.. 

 Seperti yang kita sedia maklum, negara2 di eropah, africa, dan korea jepun, musim sejuknya adlh antara bulan november ke january. Manakala negara2 seperti australia dan new zealand, musim sejuknya dalam bulan mei or june.. Jadi, bila travel ke negara2 begini, sudah tntu kena prepare mentally and physically. 

 Antara brg2 yg disarankan bawak ialah :

 LUGGAGE 


Luggage ni depends jugaklah u book ticket flight cmne, ada limit 15kg ada yg 20kg. So depends on your luggage limit la. Kalau lebih muatan, mesti kena bayar extra fees, jadi one important lesson i've learnt is, timbang bag anda di atas penimbang. Haha. Amazing kn?

Where to buy it cheap : Parkson (tunggu sale)


 WINTER COATS / TRANCH COATS 




Coats ada ketebalan yg berbeza bagi menyesuaikan dgn suhu dan cuaca yang berbeza. Selain itu setiap winter coat juga memainkan peranan yang berbeza. Antaranya ialah bomber jacket, Parka, Puffer, banyak lagi..

Where to buy it cheap : Parkson, Bundle, Uniqlo

 THERMAL WEAR 


Thermal wear for top and bottom. Since kita nk pergi negara yang mungkin sedang bersalji, dan suhunya most probably can reach up to minus zero degrees, jd bwkla pakaian haba itu. Kalau kt kedai around rm20 to over hundred juga depends on material. 


Where to buy it cheap : Uniqlo

 SWEATER 

Where to buy it cheap : Uniqlo, bundle

 FOOT WEAR : SNEAKERS / BOOTS 

Boleh beli winter boots, tapi kalau nak jimat, pakai kasut apa yang ada pun boleh je. Cuma kasut yang ada tu dae sarankan pakai yang kalis air untuk ke negara yang bersalji sebab nanti kasut basah pijak snow hihi

 SOCKS 


Socks dae nasihat korang bawa je banyak-banyak just in case socks korang basah sebab snow haha

Where to buy it cheap : Daiso!

 CAP, GLOVES, SCARF 


You can also use pashminas, very warm indeed!

Where to buy it cheap : Daiso!

 MOISTURISERS 




A MUST. Or your skin will get dried up and become wrinkly and and and it hurts when your skin is toooo dried! So dae suggest korang pakai jenama dalam gambar ni pun okay. Kena pakai kerap sebab memang kulit akan kering.

Where to buy : Watson, Guardian or other drug stores

 LIP BALM 
A MUST too if u dont want chapped lips which will occasionally bleed. Boleh beli je apa-apa jenis brand. As long dia moisturising / for chapped lips

Where to buy : Watson, Guardian or other drug stores


 TOILETRIES 

Tooth brush, small towel, deo, and womens' monthly staff

Where to buy : Watson, Guardian or other drug stores

Other things such as : important documents like passports, visas and all the things that matters okay?


 Emmm rasanya tu je kot. Apa2 pun travelling time winter bag mmg berat dgn baju je. Jadi better travel time musim panas, pergerakan bebas, beg tak berat sangat. Kalau ade pandangan boleh la share ye. Hee terima kasih dan selamat bercuti semua 😊😊


2 comments: